Španija ne želi brzati s prodajom nacionalizovanih banaka

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos izjavio je u ponedjeljak da se razmatraju sve opcije prodaje dviju nacionalizovanih banaka, naglašavajući ipak da nema potrebe za žurbom.

Bankari ističi da Španija mora ubrizgati više sredstava u neke od banaka kojima je proteke godine priskočila u pomoć vlastitim i novcem Evropske unije ako ih ubrzo želi prodati, s obzirom na sužene mogućnosti za povrat uloženog novca. 

U izvještaju o stanju u španskim bankama koje je naručila vlada u Madridu investicona banka Nomura i kompanija za savjetovanje McKinsey predložile su brzu prodaju banaka Catalunya Banc i NCG Banco, prije nego što se kvalitet njihove imovine dodatno pogorša, kazala su dva izvora u bankarskim krugovima.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ministar ekonomije izjavio je u ponedjeljak da vlada ispituje sve opcije za prodaju tih dviju banaka, iako po njemu nema razloga za žurbu.

“Kupci uvijek pokušavaju stvoriti dojam da ono što žele kupiti vrijedi manje nego što je stvarno slučaj… Uvjereni smo da te banke imaju vrijednost”, izjavio je u ponedjeljak de Guindos u intervjuu za radio COPE.

“Moramo to učiniti u pravom trenutku, konkurencija mora biti jaka… Imamo pet godina da to napravimo, nema potrebe za žurbom. Znam da neki žele da to ide brzo”.

Banka sa sjedištem u Barceloni Catalunya Banc i banka NCG Banco iz Galicije zajedno drže manje od 10 posto španskog tržišta a uzele su lavovski dio međunarodne pomoći od 41 milijardu eura.

Viceguverner španske centralne banke Fernando Restoy naznačio je u petak da postoji mogućnost kreiranja programa zaštite imovine kako bi se ubrzala prodaja banaka. Ponovio je ipak stajalište vlade da im dodatni kapital nije potreban.

Bankari navode da potencijali kupci traže jamstva koja bi ih štitila od gubitaka ili više kapitala, iako su banke sada najvećim dijelom očišćene od toksične imovine.  (Biznis.ba)

Podijeli ovaj članak