Plate osam puta manje od prosjeka EU, cijene svega za četvrtinu

Prema podacima Eurostata nivo cijena hrane, pića i duvana u prošloj godini u Crnoj Gori iznosio je 75 odsto prosjeka 27 članica EU. Prosjek visine dnevnice po satu u Evropskoj uniji je 23,5 eura, a u Crnoj Gori skoro osam puta manji, odnosno tri eura.

– U Hrvatskoj je nivo cijena iznosio 90 odsto, Bosni i Hercegovini 75 odsto, Srbiji 70, Albaniji 66 odsto i u Makedoniji 58 odsto prosjeka EU27 – saopšteno je iz Monstata.

Rezultati su zasnovani na istraživanju koje se sprovodi u okviru projekta Pariteta kupovne moći, kojim se prikupljaju cijene za više od 500 uporedivih proizvoda u 37 evropskih država. Rezultati istraživanja su, navode, iskazani preko indeksa nivoa cijena, koji omogućavaju poređenje cijena među zemljama u odnosu na prosjek EU. Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra skupljom u poređenju sa EU prosjekom, a ukoliko je indeks nivoa cijena manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Danskoj su 43 odsto veće od EU prosjeka, dok je najjeftinija EU članica Poljska sa 39 odsto ispod EU prosjeka.

Najveća satnica je u Švedskoj, 41,9 eura, u Belgiji 40,4, Danskoj 39,5, u Luksemburgu 34,4, a u Češkoj nešto iznad deset eura. Najniže satnice od članica EU ima Bugarska, u kojoj one iznose u prosjeku 3,7 eura, u Rumuniji 4,5, Litvaniji 5,8, Letoniji 6,2, a u Poljskoj 7,2 eura. Od zemalja regiona, Hrvatska kao uskoro najnovija članica EU ima prosječnu satnicu od 4,5 eura, dok je u Sloveniji 15 eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak