Koliko zarađuje direktor najveće auto-kompanije?

Plata direktora najvećeg svjetskog proizvođača automobila, Tojote, u 2012. godini porasla je za trećinu, na 1,44 miliona eura, ali je i dalje na nivou koji je znatno ispod zarada njegovih kolega u inostranstvu.

Prema podacima japanske Agencije za finansijske usluge, Tojota je u 2012. godini isplatila direktoru Akiju Tojodi (Akio Toyoda) ukupno 184 miliona jena (1,44 miliona evra) u vidu plate i bonusa, prenosi Frans pres. U tu sumu ulaze i dividende od akcija koje Tojoda posjeduje u toj kompaniji, koju je inače osnovao njegov pradjeda.

Tojodina plata je u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2013. uvećana za 35 odsto u odnosu na pretodnu fiskalnu godinu, zahvaljujući trostrukom rastu neto profita kompanije na 962,1 milijarda jena (7,52 milijarde eura).

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Karlos Gosn (Carlos Gosn), šef rivalske kompanije i drugog najvećeg japanskog proizvođača automobila, Nissana, zadržao je poziciju najplaćenijeg direktora u Japanu, uz zaradu od 988 miliona jena (7,72 miliona eura) u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2013. Gosnu se pripisuje spasavanje Nissana sa ivice bankrota, što se pominje kao razlog za njegovo povećanje plate.

Međutim, čak i njegovu zaradu su nadmašile plate kolega u SAD, gdje je šef Forda, Alen Malali (Alan Mulally), zaradio 21 milion dolara (oko 16 miliona eura), dok je direktor General Motorsa (GM), Den Ejkerson (Dan Akerson), primio platu od 11,1 milion dolara (8,44 miliona eura). (b92.net)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak