KAP: Novac od stambenog fonda za sirovine

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kazao je Portalu RTCG da je menadžment Kombinata obezbijedio neophodne sirovine novcem od stambenog fonda, tako da neće doći do gašenja fabrike.

„I prethodna uprava je koristila novac stambenog fonda kada bi se doveo u pitanje opstanak fabrike. Mi ne vidimo u tome problem samim tim što od toga zavisi opstanak kompanije“, kazao je Krovokapić.

On je rekao da se mora brzo reagovati i očekuje aktivnije učešće Vlade, jer trenutno u fabrici imaju blokadu aluminijuma iz razloga što ne mogu da ga izvoze, a sirovine ne mogu da kupuju.

„Jer mi u metalu imamo preko milion eura vrijednosti, a aluminijum ne izlazi iz KAP-a jer nemamo garanciju da ćemo  dobiti novac od prodaje, zato što to blokira ruska WTB banka“, kazao je Krivokapić.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Predsjednik Sindikata aluminijuma je Portalu RTCG kazao da imaju informaciju da je naftna kompanija Montenegrobonus obezbijedila struju za KAP za naredne tri sedmice.

„Vidimo raspoloženje da se pomogne KAP-u i da je cilj da se KAP održi, a takvu smo informaciju čuli i od stečajnog upravnika. Onog dana kada je u KAP rekao nam je da je dobio zadatak da održi nesmetan rad proizvodnje koliko je to u njihovoj moći“, kazao je Krivokapić.

On je dodao da su radnici zabrinuti za fabriku i svoja radna mjesta.

Montenegro bonus je 14. juna potpisao sa EPCG ugovor o kupovini struje za KAP za sedam dana, po cijeni od 38 eura po megavat satu.

Ugovor je oročen okvirno na četiri sedmice pod uslovom da se svakih sedam dana unaprijed plaća struja koju će KAP potrošiti ili obezbijede potrebne garancije, što je u ovom slučaju Montenegro bonus uradio.

Montenegro bonus je potpisivanjem ugovora spasio KAP od gašenja, jer još nije postignut dogovor između aluminijumske fabrike i EPCG o novom srednjoročnom ugovoru o snabdijevanju tokom narednih nekoliko godina, koji se dugo najavljivao.

KAP-u je 14. juna istekao rok do kojeg je trebalo da nađe snabdjevača električnom energijom, nakon što je nekoliko mjeseci nelegalno uzimao struju iz Evropske interkonekcije iz koje je naloženo da mora da je vrati.

Prema pisanju ruskog magazina „The Moscow Post“, vlasnik Kombinata Oleg Deripaska navodno želi da proda akcije koje posjeduje u KAP-u. Takođe, prema navodima lista, vrh Ruske Federacije je zabrinut jer im Deripaska kvari globalni imidž.

Podijeli ovaj članak