Erste Group otkupljuje vlasničke udjele

Austrijska banka Erste Group objavila je danas da u trećem tromjesečju planira otkupiti 1,76 milijardi eura vlasničkih udjela države i privatnih ulagača i povećati kapital za 660 miliona eura u sklopu prilagođavanja novim međunarodnim propisima o bankarskom kapitalu.

Banka će vratiti preostalih 1,205 milijardi eura državne pomoći i otkupiti 559 miliona eura udjela privatnih ulagača. Najavili su i povećanje kapitala za 660 miliona eura, što bi im trebalo omogućiti da do decembra 2014. skladno novim propisima ostvare zacrtanu stopu adekvatnosti kapitala od 10 posto.

U 2014. banka bi temeljem planiranog otkupa udjela trebala uštedjeti bruto 149 miliona eura nakon poreza, te 158 miliona nakon poreza u 2015. U narednim godinama uštede bi trebale biti još veće, procjenjuju u banci, prenosi Bankamagazine.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U ovoj godini Erste očekuje pad operativne dobiti za pet posto, budući da su smanjeni troškovi poslovanja tek djelimično amortizovali smanjeni operativni rezultat, navodi se u saopštenju. Dosada su očekivali nepromijenjeni rezultat u odnosu na 2012.

U srednjoj i istočnoj Evropi banka očekuje blago poboljšanje ekonosmkog okruženja u drugoj polovini godine, iako bi stope rasta u regiji trebale ostati umjerene, procjenjuju.

Troškovi rizika trebali bi se smanjiti 10 do 15 posto, zahvaljujući ponajprije poboljšanju u Rumuniji. U banci i dalje polaze od pretpostavke da će rumunski ogranak BCR ovu godinu zaključiti u plusu.

Nasuprot tome, bankarski porezi u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj trebali bi smanjiti ovogodišnji neto rezultat grupe za oko 260 miliona prije odnosno 200 miliona eura nakon poreza, procjenjuju u Ersteu.

Podijeli ovaj članak