Šta kažu Arapi za cijenu zlata?

Nakon Fedovog nagoveštaja da će naredne godine ukinuti program kupovine obveznica, uslijedila je rasprodaja zlatnih poluga. To je umanjilo šanse za oporavak cijena tog žutog metala, izjavio je šef odeljenja za dragocjene metale u banci Emirati NBD (ENBD) iz Dubaija.

Tokom ove nedelje, vrednost zlata je pala za 96 dolara ili za 6,88 odsto, odnosno na trogodišnji minimum od 1.298 dolara za uncu, izjavio je šef tog odjeljenja Gerhard Šubert u svom nedjeljnom izveštaju, a prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

U četvrtak, šef Feda je izjavio da bi uskoro moglo doći do smanjenja programa kupovine obveznica i njegovog konačnog okončanja u junu 2014. godine, zavisno od razvoja situacije u američkoj ekonomiji, što je podstaklo rasprodaje na globalnim tržištima akcija i tržištima sirovina.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

„Trend pada cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem u vremenima krize i visoke inflacije, će se zadržati“, izjavio je Šubert.

Ekonomista Nurijel Rubini nedavno je rekao da je došlo vrijeme kada se balon zlata izduvava kao i sve ostale cijene koje su skakale van osnovnih pravila o ponudi i potražnji.

Rubini zaključuje da cijena zlata može privremeno da poraste u sljedećih nekoliko godina, ali će biti veoma nestabilna sa tendencijom opadanja kako se globalna privreda oporavlja.

Podijeli ovaj članak