Srbija: Nema stambenog kredita bez detaljne analize urina

Procedura za dobijanje kredita u Srbiji ponekad je ravna vratolomiji, a znatiželja banaka često mnogima nije najjasnija. Što je iznos kredita veći i njegov rok duži, to su i banke zahtjevnije u traženju odgovora od onih koji bi da koriste njihove usluge.

Kad podnesete zahtjev za kredit, banke se neće zadovoljiti samo računima na uvid, već traže i broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu. Interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li imaju stan, kuću ili vikendicu. Ukoliko ne, interesuje ih da li žive s roditeljima ili su podstanari, ako jesu, koliko plaćaju kiriju. Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju automobil, koje marke i koliko je star.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Osim toga, banci je veoma bitno da li ste zaposleni za stalno ili ne, kao i kolika su vam primanja, te će vam tražiti i potvrdu od firme. Pojedine zahtjevaju da budući klijent na adresi stanovanja bude najmanje šest meseci, a nerijetko tražiće i telefonske račune na uvid. Upravo to im je i dokaz da li ste prijavljeni na toj adresi, ali i kakvi ste u izmirivanju obaveza.

Za stambene kredite, banke traže još složenije informacije

Životno osiguranje korisnika sve češće se zahtjeva, a kako bi se banke obezbjedile od posljedica nesrećnog slučaja i nezaposlenosti klijenta. U tom slučaju, građanin će morati da obavi zdravstvene preglede. U zavisnosti od iznosa koji traži, kao i od osiguravajuće kuće, klijent obavlja mali ili veliki pregled. Manji pregled se odnosi za iznose od 40.000 do 70.000 eura. On obuhvata krvnu sliku, detaljnu analizu urina, HIV testiranje, EKG i pregled interniste.

Za iznose iznad 70.000 eura mnoge osiguravajuće kuće spisak pregleda proširuju i na ultrazvuk srca i abdomena, a osim testiranja na HIV i hepatitis, od muškaraca starijih od 50 godina traže i analizu PSA testa, koji pokazuje stanje prostate.

Ono što je osnov da bi se ušlo u proceduru jeste lična karta na uvid, potvrda o zaposlenju, kao i izvještaj Kreditnog biroa. Taj izvještaj je finansijsko ogledalo toga kako se građanin ponaša kao dužnik, odnosno da li je redovan u izmirenju svojih obaveza prema banci. Kada prođe prvi, najmanji stepenik, klijenta očekuje često i zahtjev da ovjerenu zdravstvenu knjižicu preda na uvid. (Smedia)

Check Also

Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Crna Gora otvorila …