Ruska VTB banka već počela da “grabi” novac KAP-a

Ruska VTB banka, koja potražuje od Kombinata aluminijuma nešto više od 90 miliona eura, od čega je oko 60 miliona pokriveno državnim garancijama, u proteklih 10 dana ponovo je počela da plijeni novac sa računa KAP-a koji je u toj finansijskoj instituciji.

Od posljednje prodaje metala, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, zaplijenjeno je prvo oko 588 hiljada eura sa računa KAP-a u VTB-u na ime obračunatih kamata na kredite. Prošlog petka, kada je Ministarstvo finansija podnijelo zahtjev Privrednom sudu za pokretanje stečaja Kombinatu, kojim je upravljao ruski CEAC, uzeto je i dodatnih nešto više od 250 hiljada eura.

Zbog toga se proizvedeni aluminijum iz KAP-a od prošlog petka ni ne izvozi, već se lageruje u krugu fabrike, jer kupac ne može garantovati KAP-u da prihodovani novac opet neće biti zaplijenjen od VTB-a.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Trenutno je u krugu KAP-a lagerovano oko 900 tona metala koji na tržištu vrijede 1,57 miliona dolara ili 1,07 miliona eura. Problem je što KAP ne može sada legalnim putem tako lako izvesti i naplatiti svoj proizvod na tržištu.

Švajcarska kompanija Glenkor, sa kojom je potpisan ugovor i koja godinama kupuje metal iz KAP-a, ne može da garantuje da će novac od prodaje biti dostupan podgoričkoj kompaniji. Ono što Glenkor treba da plati, prvo ide na račun VTB-a, od kojeg su firme ruskog tajkuna Olega Deripaske uzimale kredite, navodno za KAP. Tako je dogovoreno, posebno usljed problema sa poslovanjem podgoričke fabrike, da bi ruska banka obezbijedila naplatu dijela dugovanja.

Ozbiljne prijetnje nadvijaju se i nad državnim trezorom jer ukoliko KAP zaista zaustavi prodaju, VTB bi mogao Ministarstvu finansija poslati zahtjev za prinudnu naplatu preko 60 miliona po osnovu kredita KAP-a za koji je Vlada žirant.

VTB banka je tokom januara i februara ove godine sa računa KAP-a u toj banci skinula po dva miliona eura.

Privremeni stečajni upravnik Veselin Perišić juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti” da bi odgovorio zvanično o problemima u KAP-u, posebno sa VTB bankom.

Na svjetskim berzama metala u proteklih nekoliko dana žestoko su pale cijene mnogo vrijednijih metala nego što je aluminijum, koji se u četvrtak zadržao na prosječnom nivou od samo 1.748 dolara po toni. Ta prodajna cijena za oko 300 dolara je niža od proizvodne cijene tone metala u KAP-u. To znači da, ukoliko KAP kojim slučajem „preživi“ ovaj potop, da će se nagomilani dugovi kompanije samo dodatno povećavati.

En plus grupa i of šor CEAC, koji sa Vladom tri i po godine dijele vlasništvo u KAP-u, dugovanja fabrike su doveli do oko 350 miliona eura, od čega je najveći dio dug povezanim firmama Rusa i ruskoj banci, kao i za kredite. Revizija duga tek treba da se radi da bi se utvrdilo ima li i koliko fiktivnih.

U vanrednim okolnostima, kakva je u KAP-u, Ministarstvo finansija kao povjerilac koji je zbog nemogućnosti da naplati 24,42 miliona eura potraživanja tražio pokretanje stečaja, može da traži ubrzavanje procedure. Oni od predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića mogu da traže ročište i prije 16. jula, a na njemu bi se raspravljalo o pokretanju stečaja.

Vlada i dalje luta, ne znaju kako da održe proizvodnju

Vlada zvanično još nije objavila na osnovu koje analize i pokazatelja tvrdi da može da obezbijedi najavljenu proizvodnju u Kombinatu aluminijuma, kao ni od kojeg novca.

Na sjednici Vlade u četvrtak, kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, razgovarano je o problemima u KAP-u i njegovom (ne)opstanku.

“Vlada se upoznala sa aktuelnim dešavanjima u Kombinatu aluminijuma i aktivnostima koje se preduzimaju u pravcu iznalaženja rješenja za prevazilaženje postojeće situacije”, sve je što je objavljeno juče iz izvršne vlasti.

Đukanović nije bio u Crnoj Gori kada je Vlada odlučila da Ministarstvo finansija pokrene stečaj zbog duga KAP-a koji su poreski obveznici platili Dojče banci za kredit kompanije.

Ministri DPS-a su dobili njegovu saglasnost da sada budu za stečaj, a iz SDP-a su “izuzeli mišljenje”, jer smatraju da se ta opcija kasno primjenjuje.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, glavno neslaganje koalicionih partnera je to što SDP ne smatra da je moguće održati proizvodnju u KAP-u. Iz SDP-a su se zalagali da se stečaj pokrene ranije, ali je u tom periodu Đukanović tražio da isplati partnera Olega Deripasku sa 40 miliona ili 51 milion (ako je u ratama) da bi vratio državi 29,4 odsto akcija.

Zaključke Skupštine da raskine saradnju sa of šor CEAC-om je odbio, a Vlada je samo na osnovu tri neplaćena računa za struju mogla to da učini. KAP duguje za struju preko 70 miliona eura. KAP je skoro dva mjeseca krao električnu energiju iz crnogorskog sistema, uz prećutnu saglasnost Vlade i Elektroprenosa (CGES), jer nema ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom.

Potom, uz njihovu saglasnost, to je radio i iz regiona i evropske interkonekcije. Zbog toga je Crnoj Gori prijetio mrak, a iz blamaže međunarodnog karaktera se država izvukla tako što je CGES počeo da vraća ukradeno. Ko će u krajnjem platiti taj ceh, još nije objelodanjeno. Navodno je ostavljeno da CGES milione naplati od KAP-a, što je tek sada nemoguće.

Ruski CEAC je odbio da kupuje struju da bi je vratio evropskom sistemu, odbijajući da prizna da je nelegalno snabdijevao fabriku. Nakon toga je uslijedio zahtjev Vlade da se pokrene stečaj KAP-u i još se ne zna hoće li to biti kroz organizovanje proizvodnje ili kroz bankrot, poput onog u Željezari. Primjer Željezare da se KAP oslobodi dugova je navodio i SDP, što bi značilo da su sugerisali gašenje stare i osnivanje nove aluminijumske kompanije, za koju bi pokušali da nađu kupca. Iv.G.

Zvali Dodika za pomoć?

Spekuliše se da je prije nekoliko dana visoki zvaničnik crnogorske vlasti morao zvati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa molbom da se, zbog moguće blokade računa, omogući nesmetana nabavka glinice iz fabrike Birač iz Zvornika odakle KAP i nabavlja ovu sirovinu.

Državni Montenegrobonus u ponedjeljak bi Elektroprivredi trebalo da uplati dodatnih 550 hiljada eura za kupovinu struje KAP-u tokom naredne sedmice. Navodno su iz KAP-a zvali pojedine domaće biznismene kako bi se obezbijedila makar petodnevna nabavka mazuta.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak