Radović: KAP koči ekonomiju Crne Gore

Vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović rekao je da je crnogorska ekonomija u velikom zastoju zbog nekoliko problema koji moraju hitno da se riješe, a među kojima je pitanje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) goruće i ono zahtijeva definitivno razrješenje.

On je, u intervjuu Glasniku Privredne komore Crne Gore, rekao da je nužno povući crtu, kazati koliki je gubitak, te da kompanija ne može da funkcioniše, ali da život ide dalje.

Radovi smatra da je “samo djelimično istinito da uzroke ekonomskih problema treba tražiti u globalnoj krizi”, jer je “veliki dio istine u nama, u našoj nesposobnosti da se prilagodimo novim uslovima ekonomije”.

On je kazao da u Crnoj Gori nema uslova za razvoj mega industrijskih kapaciteta, jer joj nedostaje školovani kadar, ali i industrijsko iskustvo za te poslove. Stoga, kako je kazao, država pokušava da na sjeveru Crne Gore napravi regije koje će omogućiti firmama da na brz način dođu do zemljišta, komunalnog opremanja i povoljnih kredita.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Budućnost Crne Gore je, kako tvrdi Radović, u turizmu, energetici i poljoprivredi, koje imaju ogroman potencijal za dalji razvoj, ali ih je neophodno dovesti u red i napraviti strategiju.

“Pitanje je hoćemo li da imamo isti uvoz vode u prošloj i ovoj godini i koja nam je strategija. Ili nam je strategija da smanjimo uvoz vode, na primjer deset odsto. Hoćemo li da razvijamo mliječnu industriju i da ne uvozimo 30 miliona eura mlijeka i mliječnih proizvoda”, pitao je Radović.

On smatra da bi trebalo ići korak po korak kako bi se uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda smanjio oko dva miliona eura, za šta je neophodna strategija.

Uskoro akcija poput “1000+ stanova”

“Ako već razmišljamo da intenzivno razvijamo turizam onda je ta dva segmenta nužno uvezati, jer svaki plasman crnogorskog poljoprivrednog proizvoda kroz turizam je izvoz, plaća se novcem iz inostranstva”, rekao je on.

Radović smatra i da u izvršnoj vlasti nema ljudi iz privrede, ali da u Crnoj Gori postoje ogromne razvojne šanse.

“Ne govorim to samo što toliko volim svoju državu, već sam objektivan. Ja bih se zaduživao za razvoj pojedinih segmenata ekonomije, a ne samo za kapitalne investicije, i to na osnovu strategije dugoročnog razvoja”, rekao je on.

Radović je ocijenio i da u Crnoj Gori nema mnogo građevinskih firmi sposobnih za razvoj koji se predviđa u visokogradnji i niskogradnji, tako da će glavni nosioci velikih građevinskih poduhvata biti strane kompanije.

“Nemamo dovoljno osposobljenih firmi da prate taj razvoj, pa smatram da će glavni nosioci velikih građevinskih poduhvata biti strane kompanije. Mi nemamo znanje, ni kapacitete da izradimo hotel sa pet zvjezdica, a da ne govorimo o hidroelektranama ili velikim branama”, tvrdi Radović, navodeći da crnogorsko građevinarstvo sve više zadovoljava svjetske standarde

On je dodao da postoje najave za realizaciju akcije slične “Hiljadu plus stanova”, kao i da je nedavno održan inicijalni sastanak sa predstavnicima Vlade.

“Dobili su zeleno svjetlo od Banke za razvoj Savjeta Evrope za još jednu tranšu kredita. Da li će biti promjene u modalitetu, a vjerovatno hoće, pa očekujemo 500 plus i to početkom naredne godine”, naveo je Radović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak