Uspjela dokapitalizacija Save Re

Dokapitalizacija Save Re u visini 55 miliona eura uspjela je.

U tri kruga je 447 ulagača upisalo ukupno 13.289.619 dionica u vrijednosti 93,03 miliona eura. Broj upisanih dionica premašio je ponuđeni broj dionica za 69 posto. 

Sava Re se za dokapitalizaciju odlučila zbog finansiranja preuzimanja Zavarovalnice Maribor. Plan dokapitalizacije zaključen je u januaru a interesa investitora, kako stranih tako i domaćih bilo je i prije službenog početka dokapitalizacije 23. maja.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Nakon završetka procesa konsolidacije Zavarovalnice Maribor, kompanija očekuje stabilizaciju poslovanja i porast profitabilnosti u reosiguravateljskom dijelu, kao i u slovenačkom dijelu osiguranja, dok se od tržišta zapadnog Balkana očekuje najveći rast. Pri tome kompanija očekuje ostvariti određene uštede spajanjem tri osiguranja u Sloveniji (prvenstveno back office, dok će prodajna strategija i dalje biti multi-brand), dok na zapadnom Balkanu vidi prilike u konvergenciji premija per capita evropskom prosjeku. Takođe, kompanija planira početak isplate dividende od 2014., pri čemu bi započela s 30% neto dobiti iz prethodne godine što bi postepeno trebalo porasti do 40%, prenosi Seebiz.

Podijeli ovaj članak