Prevare sa karticama: Turisti, oprez

Crna Gora kao turistička destinacija atraktivna je ne samo turistima, nego i prevarantima koji kradu novac sa bankomata i bankovnih kartica, ukazuje Radio Slobodna Evropa na vid zloupotrebe koji je u porastu, posebno tokom ljetnih mjeseci.

Prevaranti koji koriste sofisticirane metode skidanja podataka sa kartica dolaze uglavnom iz Rumunije i Bugarske, a potencijalne žrtve su svi vlasnici platnih kartica bez obzira na sumu novca kojom raspolažu.

Pored banaka, i kancelarija bankarskog ombudsmana bilježi sve veći broj prijava građana kojima je ukraden novac sa kartica.

„Ta vrsta kriminala u Crnoj Gori je u porastu, ne samo u vrijeme sezone (kada je najčešća), već i tokom svih 12 mjeseci“, kaže bankarski ombudsman Halil Kalač, dok iskustva bankara govore da su najčesće prevare sa ukradenim karticama vlasnika iz inostranstva.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Potencijalne žrtve krađe su svi vlasnici bankovnih kartica, bez obzira na visinu računa, jer prevaranti u trenutku skidanja podataka sa kartice ne znaju koliko je novca na računu.

Policija je nedavno u Kotoru i Budvi osujetila pokušaj postavljanja uređaja za krađu podataka sa bankomata dvije banke, a statistika bilježi da su kradljivci najčešće na proputovanju kroz Crnu Goru.

U očekivanju većeg broja prevaranata policija je u stalnom kontaktu sa poslovnim bankama, kako bi zloupotrebe što brže bile otkrivene i spriječene, a bankari poručuju da sumnjive transakcije treba odmah prijaviti.(capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak