Njemački trgovci traže ukidanje novčanica od 500 eura

Njemački trgovci i mnogobrojni stručnjaci zahtijevaju ukidanje novčanice od 500 eura, uz obrazloženje da je ona „atraktivna samo još za kriminalce“, prenose agencije.

Nadležne bankarske institucije ipak još nisu ubijeđene da bi ukidanje bilo opravdano.

Većina Nijemaca ionako novčanicu lila boje zna samo iz novina i sa televizije. Oni koji su je rijetko imali u ruci, znaju da je izuzetno teško riješiti je se. Na benzinskim pumpama, na primjer, već na ulazu stoje obavještenja da ne primaju novčanice od 500 eura, iz bezbjednosnih razloga. Ali, i u mnogobrojnim prodavnicama, posebno manjim, prodavci odbijaju da je uzmu.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Udruženje maloprodaje (HDE) smatra da novčanicu od 500 eura obavezno treba ukinuti. Ukazuje se da mnogobrojni trgovci u kasama uopšte i nemaju pregradu za te velike novčanice.

I mnogi ekonomisti su protiv novčanice od 500 eura, uz obrazloženje da je ona interesantna samo još za kriminalce, koji se bave pranjem novca i korupcijom.

Evropska centralna banka (ECB), koja je zadužena za izdavanje novca, do sada je odlučno odbijala mogućnost ukidanja novčanice od 500 eura, ali su nedavno vodeći ljudi ECB-a ocijenili da „ukidanje novčanice od 500 evra zavređuje razmatranje“, jer je „građani rijetko koriste, što znači da nije nužna za platni sistem“.

Podijeli ovaj članak