Agrokor stigao i u Crnu Goru

Ulazak hrvatskog Agrokora na crnogorsko tržište, nakon kupovine Merkatora, može imati negativan efekat na mali i srednji biznis u sektoru trgovine smatraju analitičari.

Kao izlaz iz takve situacije privrednici preporučuju njihovo povezivanje, javila je Atlas televizija.

Kupovinom Merkatorovih akcija Agrokor je došao u vlasništvo i 12 njihovih prodavnica u Crnoj Gori, od čega, prema mišljenju analitičara najviše koristi mogu imati građani jer će, makar kratkoročno doći do pada cijena u trgovinama.

U Crnu Goru stigla je jedna od najvećih regionalnih komapnija- hrvatski Agrokor, biznismena Ivice Todorića, koja je za 240 miliona eura preuzela 53,12 odsto akcija slovenačkog Merkatora.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Dolazak novog kapitala i poslovne strategije takvog renomea, značajno je za crnogorsku ekonomiju”, procjenjuju analitičari. Međutim, to može negativno da se odrazi na mali i srednji biznis u sektoru trgovine.

„Već znate da se ogroman broj tih malih prodavnica već zatvara ili širi svoju djelatnost tako što u svoj asortiman, uključuje neke druge proizvode ili usluge, koje do sada nije davao. Ovo, dakle ne bi trebalo da se događa u državi u kojoj je u svakoj ekonomskoj strategiji naglasak na razvoju malih i srednjih preduzeća jer upravo ovo najviše šteti malom biznisu”, ocjenjuje analitičarka Ana Nives Radović.

Da su manje trgovine u problemima, svjedoči i istraživanje Privredne komore, prema čijim rezultatima građani najviše kupuju u super i mega marketima, dok trgovina u svim drugim objektima bilježi konstantan pad godinama unazad. Iz te asocijacije im preporučuju povezivanje.

„Ukrupnjavanje daje rezulate. Dakle povezivanje u klastere, poslovno povezivanje svake vrste i ovih malih trgovinskih radnji, bilo da je u pitanju, dakle nadopuna, bilo da je u pitanju asortiman, ili zajedničko korišćenje magacina”, kaže Ljljana Filipović iz PKCG.

Prelazni period, u kom će Agrokor preuzeti Merkatorovih 12 prodavnica, trajaće do kraja godine. Upravo taj period je šansa za postojeće trgovinske lance da obezbijede i sačuvaju stalnu bazu korisnika, kako bi izbjegli veće gubitke tržišnog udjela ulaskom Agrokora, smatra Nives Radović.

„Ulaskom nekoga ko je spreman, da, sa nekim, dampinškim cijenama, sa nekim manjim obaziranjem na konkurenciju, vjerovatno bi se moglo negativno odraziti u onom smislu u kojem bi recimo, ovakve kompanije morale da preispitaju svoju dalje poslovnu strategiju, da vide na čemu će morati, jer će sasvim izvjesno morati da uštede, dakle da li na smenju broja radnika, da li na smanjenju dalje cijena, do nekih minimalnih granica”, objašnjava Nives Radović.

Kako analitičari ocjenjuju najviše koristi od ulaska novog trgovačkog lanca imaće građani jer će se bar kratkoročno korigovati cijene proizvoda u trgovinama zbog veće konkurencije.

Poslije nekoliko neuspješnih pokušaja, hrvatski Agrokor kupio je nedavno slovenacki Merkator. Slovenci su do sada uspjevali da izbjegnu prodaju, medjutim, zbog sve veće krize u toj zemlji ipak su se odlučili na taj korak.

Podijeli ovaj članak