U Hrvatskoj se još ne nazire kraj pada nekretnina

Cijene nekretnina poskočile su u prvom kvartalu na tržištima širom svijeta, što ukazuje na kraj perioda pada tržišta nepokretnostima, dok je u Hrvatskoj taj pad ubrzao, pokazalo je istraživanje specijalizovane savjetodavne firme Global Property Guide.

Cijene kuća porasle su na 28 od ukupno 42 tržišta nekretnina, pri čemu je njihov rast u nominalnom izrazu daleko veći od onog prilagođenog za inflaciju u zemljama poput Indije, Brazila, Turske i Južnoafričke Republike, napominju autori istraživanja.

U Evropi je porastao broj zemalja čija su tržišta nekretnina u prva tri mjeseca ove godine pokazala znakove oporavka, ističu autori istraživanja, izdvajajući Tursku, Dansku, Norvešku, Estoniju, Poljsku, Švedsku i Švajcarsku.

Na nekim evropskim tržištima pad cijena je nastavljen, pa je Grčka zadržala status najslabijeg tržišta nekretnina u svijetu, uz pad cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromesečju od 11,53 posto u odnosu na isto razdoblje u 2012.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U istom je razdoblju ubrzan i pad cijena kuća prilagođen za inflaciju u Holandiji (11 posto), Španiji (10,24), u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu (9,53) i u Rusiji (8,09 posto), navode u Global Property Guideu.

Hrvatska je ušla već u petu godinu recesije i očekuje se da će se privreda u ovoj godini smanjiti 0,2 posto, nakon dvoprocentnog pada u 2012, izračunali su u Globalu.

U pojedinim evropskim zemljama pad cijena je ipak usporio, najprije u Portugalu, Bugarskoj i Irskoj.

Na međunarodnom nivou najveći skok cijena kuća prilagođenih za inflaciju zabilježen je u Dubaiju, za čak 28,02 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, a prati ga Hong Kong s rastom od 20,14 posto.

Najnoviji podaci očigledno pokazuju da je period pada tržišta nekretnina u svijetu napokon završilo, zaključuju u Global Property Guideu.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak