Što nas je o uspješnom poslovanju naučio Tony Soprano?

Legendarni Tony Soprano kojeg je u hit seriji “Sopranovi” glumio iznenada preminuli James Gandolfini, dao nam je neke od najefikasnijih poslovnih savjeta.

Stručnjaci poslovnog menadžmenta kao uzore nerijetko navode istorijske ličnosti poput Lincolna, Atile ili čak Isusa Hrista.

Ipak, neke od najefikasnijih poslovnih savjeta dao nam je pokojni Gandolfini kroz legendarnu ulogu “kontroverznog biznismena” Tony Soprana.

Kako voditi uspješan tim ili ostvarivati dugotrajne poslovne veze samo su neka od pitanja na koja nam je odgovor dao najpoznatiji mafijaški bos malih ekrana u protekloj deceniji, piše portal Business Know How.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Poznanstva su sve 

Tony Soprano svestan je kako su snažne i pozitivne veze ključ uspeha u poslovnom, ali i privatnom životu. S druge strane, nedefinisani i konfliktni odnosi mogu dovesti do neželjenih rezultata.

Oprezno s informacijama 

Obratite pažnju gde ćete govoriti otvoreno. Nije svaki razgovor za svačije uši. Slučajno otkrivena informacija može dovesti do nesporazuma i potkopati poverenje tima u vođu.

Budite na licu mesta

Bilo da je reč o striptiz baru ilii talijanskom restoranu, Tony Soprano uvek je na raspolaganju svojim saradnicima te im svojim prisuststvom olakšava donošenje odluka.

Pružite pomoć mladima 

Budite mentor mladima jer oni će vam pružiti podršku kad ostarite. Tony je u posao uveo svog nećaka što je metoda kojom se omogućava lakši prelaz vlasti i podrška u kriznim situacijama.

Verujte svojim snovima 

Tony Soprano svoje snove ne shvata olako i u njima traži smisao koji će neretko presuditi prilikom donošenja poslovne odluke. Naša podsvest često zna ono što svest odbija prihvatiti.

Spojite posao s uživanjem

Iako se ideja na prvi pogled čini kontraproduktivnom, Tony kombinaciju posla i zabave koristi kako bi osnažio poslovne veze.

Ipak, pre nego što neki od ovih saveta primenite u praksi, imajte u vidu da je Tony radio “sa one strane zakona”, kao i da je na kraju samo reč o liku iz TV serije.

James Gandolfini preminuo je u sredu u Rimu, od posledica srčanog udara.

Poslvni dnevnik

Podijeli ovaj članak