MANS: Vlada daje KAP-u garancije za još 40 miliona eura

Vlada planira da na teret građana prebaci dodatnih 105 miliona eura, koji uključuju dug za struju Kombinata aluminijuma Podgorica od 65 miliona i nove državne garancije od 40 miliona, pa će poreski obveznici morati da plate ukupno 229 miliona eura za opstanak te fabrike, kazali su iz Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

„Ova namjera Vlade sadržana je u dokumentu o održivosti KAP-a, koji je pripremljen još u februaru ove godine, uoči skupštinske rasprave o budućnosti fabrike, ali nikada nije objavljen, niti je pomenuta mogućnost izdavanja nove državne garancije zbog posrnulog preduzeća“, saopštili su iz MANS-a.

Podsjetili su da je u međuvremenu podnijet zahtjev za uvođenje stečaja u KAP-u, dok je prethodno kabinet premijera Mila Đukanović nagovijestio da ostaje pri ovom, februarskom, prijedlogu, koji suštinski znači prevaljivanje svih dugova fabrike na građane.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

„S obzirom na takvu situaciju, frapantna je namjera Vlade da izda novu državnu garanciju od 40 miliona, kojom bi se pokrio negarantovani dio kredita VT banke“, ukazali su iz MANS-a.

Iz MANS-a su naveli da ono što je vrlo zanimljivo u vezi dokumenta o održivosti KAP-a jeste činjenica da je napisan na svega deset strana, što samo po sebi govori o ozbiljnosti kojom Vlada pristupa ovom ekonomski ogromnom problemu, koji prijeti da ugrozi likvidnost države.

U njemu se navodi i da je na kraju prošle godine KAP za trgovinska plaćanja, uključujući i porez državi dugovao čak 28 miliona eura.

Podijeli ovaj članak