Kako se treba oblačiti za posao?

Poznato je da je jedno od prvih pitanja koja ujutru postavite sebi, ono „šta danas obući za posao?“

U nekim slučajevima, to i nije problem, jer na primjer određene firme nemaju neko pravilo kada je dress code u pitanju, ili sam posao neobavezuje određeni način odijevanja. Neke kompanije ipak imaju tačno utvrđen dress code, a posebno ako su to one kompanije gdje se u opisu posla podrazumijevaju sastanci sa klijentima ili kontakti sa građanima.

Ipak, suština je da koji god posao da radite poželjno je da se na istom pojavljujete prikladno odjeveni.

„Određena pravila oblačenja treba da postoje bilo da su ona pisana ili nepisana. Ne posjeduju sve kompanije pisana pravila oblačenja, ali s druge strane većina kompanija ima određenu kulturu oblačenja kojom se vode svi zaposleni,“ kaže za BIZLife Ivana Matijević iz kompanije Telenor i dodaje da kultura oblačenja znači da su zaposleni upoznati sa nepisanim pravilima oblačenja i da na profesionalan način predstavljaju kompaniju u kojoj rade.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Ona kaže da ovakav način odnosa prema oblačenju zaposlenih podrazumijeva da oni nisu u obavezi da nose neku vrstu uniforme u kojoj se možda ne osjećaju prijatno i slobodno, „već da kroz odjeću koju nose mogu da izraze individualnost i kreativnost i samim tim predstave sebe na pravi način.“

Prema njenom mišljenju, postoje tri NE kada je u pitanju odjeća na poslu – odjeća za sportske terene, plažu i noćni izlazak.

Ona smatra da razlozi neprikladnog oblačenja mogu biti različiti i kažnjavanje neprikladnog oblačenja nije rešenje. „Zaposlene je potrebno upoznati sa pravilima oblačenja i ukoliko se ne oblače u skladu sa njima, ukazati im na to da određena vrsta odjeće koju nose nije prikladna za radno mjesto na kojem su zaposleni,“ kaže Ivana Matijević.

Zato se i uvijek postavlja pitanje da li odijelo čini čovjeka ili ne. „Odgovoran odnos prema poslu koji radimo se ne formira samo na osnovu naše odjeće, već i našeg izraza lica, načina ponašanja, načina komunikacije i naših ličnih osobina,“ kaže Matijević za BIZlife.

Podijeli ovaj članak