Nafta koči Prevlaku

Priča o naftnim nalazištima kod Prevlake uzbrkala je strasti. Mogla bi svakako da zaoštri priču oko razgraničenja Crne Gore i Hrvatske. Dok jedni smatraju da se nijedna strana neće odreći dobiti od zaliha nafte i da je finansijska korist presudna, drugi su, ipak, ubijeđeni da neće biti problema i da će se sve riješiti bilateralnim sporazumom.

rvatska se, prema medijskim najavama, sprema da Crnoj Gori predloži zajednički tender za odabir kompanije koja bi pod morem u pograničnom pojasu tragala za rezervama nafte čija bi eksploatacija bila ekonomski isplativa, pišu Dnevne novine.

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije poručili su da ne mogu ništa reći po ovom pitanju, jer prijedlog još nijesu ni dobili.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Što se tiče principa međunarodne saradnje u praksi su poznati modeli međunarodne pogranične saradnje u dijeljenju resursa i mi jesmo zainteresovani da rješavamo u tom pravcu. Ali svakako treba sačekati prije bilo kakvih izjava u tom smjeru, da dobijemo zvaničnu inicijativu Ministarstva ekonomije Hrvatske”, kazala je za Dnevne novine portparolka Ministarstva ekonomije Draženka Bećirović.

Član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu i funkcioner Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević smatra da bi pored ekonomskog aspekta, zajednički projekat sa Hrvatskom bio dobra prilika za rješavanje ovog otvorenog pitanja.

On je naglasio kako je stav SNP o razgraničenju poznat.

“Zalagaćemo za očuvanje integriteta i suvereniteta prilikom razgraničenja, kako na moru, tako i na kopnu”.

Analitičar Andrija Đukanović je rekao da, iako sad čujemo pomirljive tonove da će se pitanje sporazumno riješiti, ukoliko zaista dođe do pitanja eksploatacije tih ležišta nafte, to će sigurno zaoštriti cijelu stvar oko razgraničenja.

Potencijalni nesporazum dvije zemlje zbog nafte na Prevlaci naziva praznim pričama, a spekulacije na tu temu “teorije zavjere” koje nemaju pokriće.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak