Akcije na Wall Street-u oštro pale, najavljeno smanjenje podsticaja

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija pale više od 1 odsto, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi centralna banka do kraja godine mogla početi smanjivati podsticajne mjere ako ekonomija bude dovoljno snažna.

Dow Jones pao je 205 bodova, ili 1,34 odsto, na 15.112 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,39 odsto, na 1.628 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 odsto, na 3.443 boda.

Predsjednik američke centralne banke Bernanke kazao je juče da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati podsticajne monetarne programe, a do polovine iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako ekonomija bude dovoljno snažna.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

I dok se očekivala najava smanjenja podsticajnih monetarnih programa, ulagače je iznenadilo izričito navođenje rokova povlačenja Feda s finansijskih tržišta.

Tim više što su prije Bernankeove konferencije za novinare, čelnici centralne banke, nakon dvodnevnog sastanka, poručili da će Fed nastaviti kupovati državne i hipotekarne obveznice u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno, ne najavljujući smanjenje tih programa.

Bernankeova potvrda da je Fed blizu smanjenju podsticajnih programa izazvala je oštar pad berzovnih indeksa jer su ti programi dugo podržavali rast cijena akcija, pa se ulagači plaše korekcije na niže kada tržište izgubi tu podršku.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 odsto, dostigavši u maju najviše nivoe u istoriji, ponajviše zahvaljujući jeftinom novcu koji je Fed plasirao na tržište otkupom obveznica.

Nakon najave povlačenja Feda s tržišta, ulagačima preostaje nada da će američka ekonomija do tada postići čvrst, samoodrživ rast, zbog čega mu podsticaji ne bi ni trebali.

„Ako će ekonomski rast biti održiv bez posticaja Feda, to će biti dobra vijest. No, biće se teško odviknuti od priliva jeftinog novca“, kaže Randy Bateman, direktor u fondu Huntington Asset Management.

Na uznemirenost ulagača i njihovo pojačano povlačenje s tržišta ukazuje iznadprosječan obim trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,6 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 odsto, na 6.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 odsto, na 8.197 bodova, a pariški CAC 0,55 odsto, na 3.839 bodova.

capital.ba

Podijeli ovaj članak