Za ulagače euro ponovo sigurna valuta

Jedinstvena evropska valuta, nakon višesedmičnih oscilacija ponovo postaje sigurno sredstvo ulaganja investitorima širom svijeta koji su prethodnih sedmica izbjegavali da njom trguju zbog pojačane finansijske krize u eurozoni.

Na drugoj strani, različite vrste hartija od vrijednosti, od akcija japanskih kompanija i državnih obveznica zemalja u razvoju do američkih trezorskih zapisa zbog manje tražnje zabilježili su pad vrijednosti. Ovo se javilo i kao rezultat pripreme investitora za očekivano zaustavljanje trenda monetarnih politika poput onih koje su vodile Sjedinjene Američke Države i Japan, koje su, da bi proizvode svojih kompanija učinile konkurentnijim prilikom izvoza smanjivale vrijednost valute i time preplavile tržišta jeftinim novcem.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Sve navedeno dovelo je do rasta eura u odnosu na američku valutu koji je tokom posljednje četiri sedmice dostigao vrijednost veću za četiri odsto, popevši se na 1,3396 dolara, čime se približio i rekordnom ovogodišnjem nivou zabilježenom u februaru.

Ovakav odnos eura i dolara za većinu investitora predstavlja neočekivan preokret, budući da je evropska valuta nakon izbijanja krize postala najosjetljivija na valutnom tržištu, što je dovelo do pojave novog trenda poznatog i kao klađenje protiv eura.

Prema pisanju Wall Street Journala klađenje ove vrste predstavljalo je dobru strategiju u trenucima kada se situacija u eurozoni iz dana u dan konstantno pogoršavala i kada se razmatrao grexit – izlazak Grčke iz eurozone, te razočaravajućeg stanja na Kipru. WSJ navodi da se pesimističan odnos prema euru smanjio za čak 90 odsto tokom protekle dvije sedmice.

Ukupnoj situaciji potrage za sigurnim ulaganjem doprinijela je i padajuća cijena zlata za koju je već procijenjeno da u narednom periodu teško može ponovo dostići rekordno visoke nivoe na kojim se našla u septembru 2012. godine, kada je ovaj metal, zbog konstantno rastuće cijene bio atraktivan investitorima.

Čak i uprkos veoma nestabilnoj ekonomskoj situaciji u zemljama eurozone, rastućeg javnog duga i rekordnih stopa nezaposlenosti investitori međutim procjenjuju da je euro relativno sigurna valuta, prije svega i zbog značaja na globalnom nivou jer sve veći broj zemalja monetarne rezerve čuva u ovoj valuti, za šta se samo deceniju ranije koristio isključivo dolar.

Sigurnost valute povećava i odluka Evropske centralne banke da po ugledu na Japan ili SAD ne krene sa doštampavanjem novca u cilju spašavanja ekonomije i tržišta kapitala, zbog čega ni ne postoje izgledi da bi, sve dok je ovakav stav najvažnije evropske finansijske institucije prisutan, vrijednost eura mogla značajnije opasti.

pobjeda.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak