Potrošačka korpa u maju iznosila 807,80 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj ove godine iznosila je 807,8 eura, od čega  se na hranu i bezalkoholna pića odnosilo 264,70 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 349,10 eura i vrijednost imputirane rente 194  eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

U odnosu na april vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju je zabilježila rast od  od 0,2 odsto.

Vrijednost minilmalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u maju je u odnosu na april  zabilježila je rast od 1,5 odsto, dok je vrijednost minilmalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na prethodni mjesec zabilježila je pad od 0,6 odsto, a vrijednost imputirane rente zabilježila je pad od 0,1 odst.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju 2013. godine, u odnosu na maj 2012. godine, povećana je za 2,4 odsto, dok je u odnosu na decembar 2012. godine povećana za 1,1 odsto”, navode iz MONSTAT-a.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje  kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od  kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Prilikom određivanja minimalnih izdataka za hranu i bezalkoholna pića, neophodna količina minimalnog kalorijskog unosa određena je u iznosu od 2.211 kilokalorija na dan po stanovniku, na osnovu najbolje prakse nutricionista.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine: izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića (koja obuhvata 130 prehrambenih artikala); izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano  domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga i imputirane rente  koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Imputirana renta je procijenjena vrijednost zakupnine za domaćinstvo koje stanuje u vlastitom stanu.

Podijeli ovaj članak