Nova optužnica zbog namještanja Libora

Britansko tužilaštvo će podignuti optužnice protiv bivšeg bankara UBS-a i Citigroupa, koji je navodno bio u središtu skandala s manipulacijom kamatnih stopa u koji je umiješano nekoliko banka, piše Wall Street Journal.

Optužnica protiv Toma Hayesa, 33-godišnjeg Britanca, mogla bi biti podignuta već danas. Bila bi to prva optužnica britanskih vlasti protiv osobe osumnjičene za manipulaciju Liborom.

Hayes je već dugo glavna meta istrage, a američko i britansko tužilaštvo tvrde da imaju čvrste dokaze o njegovoj navodnoj umiješanosti u podizanje ili spuštanje ove ključne kamatne stope gotovo svakog dana tokom nekoliko godina.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Hayes nije komentariso svoju navodnu ulogu u namještanju Libora, osim SMS poruke Wall St6reet Journalu u januaru u kojoj je napisao “ovo seže puno, puno više od mene.” Njegov advokat u ponedjeljak je odbio komentarisati slučaj.

Hayes je veći dio karijere proveo u Japanu, a kolege ga zovu ‘Kišni čovjek’, jer je jako inteligentan, ali se ne snalazi dobro u društvenim situacijama. Smatrali su ga jednim od najboljih bankara u Tokiju, a Citigroup mu je 2009. ponudio posao vrijedan 5 miliona dolara, zbog čega je napustio UBS. Citigroup ga je otpustio godinu dana kasnije.

Podijeli ovaj članak