Danas glasanje o povećanju PDV-a

Poslanici u Skupštini Crne Gore će danas, po ubrzanoj proceduri, glasati o predlogu Vlade za povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto.

Zakon će, ako dobije potrebnu većinu od 41 glasa, stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu. Planirano je da to bude najkasnije od 1. jula.

Prema najavi, za povećanje će glasati 31 poslanik DPS-a, šest iz SDP-a, tri iz Bošnjačke stranke i Fatmir Đeka iz DP, što čini zbir od 41 ili taman onoliko koliko je minimalno potrebno.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Poslanica Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragićević se nije precizno izjasnila, ali je moguće da i ona podrži Vladin predlog.

Iznenađenje je moguće ukoliko bi se predomislila još dva poslanika iz ove većine ili ne bi došla na sjednicu.

Protiv će biti 36 poslanika opozicionih partija, kao i Džavid Šabović iz SDP-a i Andrija Popović iz LP, dok će Genci Nimanbegu iz Force biti uzdržan.

Poslanici SDP–a, od čije volje zavisi hoće li građani plaćati novi namet koji budžetu treba da donese oko 36 miliona eura, juče nijesu na plenumu govorili o spornom zakonu.

Uz to, bilo je vidno njihovo odsustvo iz sale kada se gotovo četiri sata raspravljalo o ovom predlogu. I predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je bio odsutan najveći dio rasprave.

Najvećem dijelu sjednice nijesu prisustvovali ni brojni poslanici opozicije.

“Vijestima” je nezvanično iz te partije saopšteno da će podržati povećanje PDV-a što su prethodno uradili i na Odboru za ekonomiju. Na pitanje zašto nijesu bili u sali za vrijeme rasprave iz SDP-a je objašnjeno “da su svoj stav o tome saopštili na Odboru za ekonomiju”.

Poslanik SDP-a Damir Šehović, koji je u ime te partije podržao predlog Vlade o povećanju PDV-a, na odboru je ocijenio da računi zbog loše vođene politike u vezi KAP-a dolaze na naplatu, te da je veći PDV posljedica te politike.

„Očekujem da kolege iz Vlade riješe to pitanje, kako posle PDV-a ne bi morali da sprovodimo dodatne mjere kojima ćemo plaćati nove dugove”, rekao je nedavno Šehović.

Izmjenama zakona predviđeno je da se zadrži nulta stopa i niža od sedam odsto na osnovne životne namirnice, hrana za bebe, nautičke i hotelske usluge, knjige, dok će za sve ostale proizvode i usluge porez biti povećan.

Iz Vlade su obrazložili da je zadržavanjem niže stope od sedam odsto zaštitila najugroženije kategorije stanovništva i da će inflacija biti privremena.

To je saopštila i Centralna banka koja je izračunala da će novi namet dovesti do rasta cijena u rasponu od 0,5 do 0,8 odsto.

Većina cijena će biti povećana. Posljedice povećanja neće zaobići ni privredni sektor, a poslodavci su tvrdili da će usporiti ekonomski rast, smanjiti konkurentsku prednost države, povećati sivu ekonomiju, ugroziti produktivna radna mjesta, povećati inflaciju…

Ministar finansija Radoje Žugić nada se da će “privremena mjera” biti posljednja u nizu bolnih rješenja za peglanje budžetskog deficita i javnog duga.

“Da nijesmo za ovim posegnuli posljedice po finansijsku stabilnost bi bile teže. Kad budžetski deficit bude na nuli ukinućemo ovu mjeru”, kazao je Žugić, ne precizirajući kada očekuje da državna kasa izađe iz minusa. On je dodao i da će država ostati i dalje najkonkurentija u regionu uprskos povećanju PDV–a.

Opozicija je saglasna da se povećava PDV kako bi Vlada novcem građana platila dugove ruskih tajkuna iz KAP–a.

U Pozitivnoj očekuju da će neko iz vlasti glasati po savjesti, a ne po partijskom nalogu.

“Ako sada prođe povećanje siguran sam da će onda opet ići ka još većoj stopi”, ocijenio je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić.

SNP poziva Žugića da povuče sporni zakon i naplati dio poreskog duga, oporezuje brojne djelatnosti koje ne daju centa u državnu kasu.

“Vidite prihode od Internet agencija koje nude turistički smještaj, advokatskih kancelarija, agencija za nekretnine, naplatite poreski dug. Zašto se ne uzme od onih koji ne plaćaju PDV? Dug prema državi je po tom osnovu od 85 miliona. Zašto nijeste povećali porez na luksuznu robu? Jeste li naplatili nešto od poreskog duga? Neko treba da podnese ostavku i da snosi odgovornost. To je predsjednik Vlade Milo Đukanović“, kazao je lider SNP–a Srđan Milić.

Žugić mu je odgovorio da nema zaštićenih pojedinaca i da neće biti selektivnosti po pitanju plaćanja poreskog duga.

“U ekspozeu premijer Milo Đukanović reče da je filozofija stezanja kaiša iscrpljena. Šta je sad ovo? Kolaps neoliberalne ekonomije. Uvodite PDV da se plate privatni dugovi Đukanovića i partnera iz KAP–a Olega Deripaske. Sve zavisi od SDP–a koja treba da prelomi da se napravi prelazna vlada. I u DPS–u ima poštenih, a predsjednik partije vam je lopov. To sam i njemu rekao u lice. Zato se ovim mora pozabaviti državno tužilaštvo da vidimo gdje su pare”, kazao je poslanik DF–a Nebojša Medojević.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak