SB: Spoljni dug Crne Gore najveći u regionu

Prema predviđanjima Svjetske banke Crnu Goru u 2013. očekuje slabi oporavak ekonomije, sa stopom rasta BDP-a od 1,2 odsto. Prema izvještaju te institucije najveći problem naše zemlje je javni dug koji se približio nivou od 60 odsto BDP-a, a ako se u obzir uzmu i izadate garancije on dostiže preko 67 odsto, čime je Crna Gora- zemlja sa najvećim spoljnim dugom u regionu.

Dok će zemlje eurozone, prema predviđanjima Svjetske banke u 2013. ostati u recesiji, za zemlje jugoistočne Evrope se očekuje blagi oporavak. Predviđena stopa rasta BDP-a za Crnu Goru- 1,2 odsto je pak duplo niža od Vladine.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Glavni ekonomista Svjetske banke za našu zemlju Sanja Madžarević Šujster:

«U prvom dijelu ove godine vidimo snažan zamah oporavka, procjenjujemo da je ekonomija rasla od 3 i po, do 4odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Rast je prije svega vođen proizvodnjom energije.»

Uprkos recesiji prošle godine crnogorska ekonomija je jedina ostvarila povećanje zaposlenosti. Najveći problem, međutim, je javni dug:

«Ekonomija je 2012. završila sa javnim dugom koji je prešao 50 odsto BDP-a a ako dodamo i iznos garancija i nepodmirenih obaveza onda se taj broj penje preko 67 odsto BDP-a. Gledajući javni dug u kombinaciji sa vanjskim dugom to je najveći u regionu.»

Rast javnog duga ali i fiskalnog deficita se očekuje i u tekućoj godini, stoga Vlada mora napraviti fiskalno prilagođavanje.

Velika zaduženost naše zemlje dovodi do još jednog podatka, da svake godine oko 3 odsto BDP-a ide na plaćanje kamata:

«Nastavi li javni dug tako rasti, nivo plaćanja kamata de facto je već sada pojeo ukupne kapitalne investicije, ubuduće će to biti veće. Duplo više ulažete u kamate nego na kapitalne investicije.»

Šujster je kazala i da se stečajni postupci odugovlače kao i da njihovo odgađanje vodi puno bržim likvidacijama preduzeća. Stoga kada je posrijedi KAP Vlada je kaže Šujster donijela pravu odluku:

«Kompanija koja godinama ne plaća svoje dobavljače, svoje dugove je kompanija koja je odavno trebalo da bude u stečaju. I onda kroz stečajni proces možda je jedan dio kompanije mogao zaživjeti i nastaviti dalje, uredno poslovati kroz restrukturiranje dugova. Situacija je došla do toga da vi sada imate preko 11 odsto BDP-a u ukupnim dugovima te jedne kompanije.»

S obzirom na značajne promjene i na rashodnoj i prihodnoj strani Šujster očekuje novi rebalans budžeta. A kada je posrijedi kreditni aranžman sa Svjetskom bankom od preko 50 miliona eura, o kojem se govorilo proteklih mjeseci, Šujster kaže da su pregovori u toku, te da se njegova realizacija očekuje do jeseni.

antenam.net

Podijeli ovaj članak