Komercbank ukida više od 5.000 radnih mjesta

Njemačka banka Komercbank (Commerzbank AG) koja je u vrijeme krize dobila vladinu pomoć od 18,2 milijarde evra, planira da ukine više od 5.000 radnih mjesta.

Savjet direktora banke se dogovorio sa sindikatima o obimu otpuštanja, objavio je dnevnik Handelsblat, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Komercbanka, druga po veličini banka u Njemačkoj, u januaru ove godine je najavila da planira da ukine 4.000 do 6.000 radnih mjesta u naredne četiri godine, kao dio plana da se postigne ciljana dobit i isplate zaostale obaveze prema državi.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U maju je Komercbanka bila prinuđena da poveća kapital peti put u posljednje četiri godine, podsjetila je agencija Blumberg. U periodu januar-mart ove godine banka je zabilježila gubitak drugo tromjesečje za redom zbog jednokratnih troškova od 493 miliona evra za restrukturalizaciju, uključujući i smanjenje broja radnih mjesta.

Glavni izvršni direktor Komercbanke Martin Blesing prošlog mjeseca je izjavio da će restrukturalizacija, koja je u toku u banci, početi da donosi rezultate već sljedeće godine. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak