Vijesti: Plantaže u gubitku, a uprava ćuti

Problemi sa kojima se bori donedavno najbolja državna firma „Plantaže“, iako rukovodstvo ne želi da govori o tome, su sve očigledniji, a zaposleni tvrde da im zarade kasne već drugi mjesec.

Vijestima je to potvrdio i predsjednik Sindikata Plantaža Miško Vukotić koji je odbio da govori o detaljima. Informacije o poslovanju Plantaža i načinu na koji se one vode nije bilo moguće dobiti ni od izvršne direktorice Verice Maraš, predsjednika Odbora direktora Veselina Vukotića i Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Ipak, radnici u proizvodnji su kazali da su prethodnu platu dobili sa oko 10 dana kašnjenja i da im je tada rečeno da to neće postati praksa već da će im naredna biti isplaćena najkasnije 10. juna.

– „To se nije desilo, a platu nijesmo dobili ni do 15. u mjesecu kako je to do nedavno bila praksa”, kazao je Vijestima jedan od radnika.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Predsjednik Sindikalne organizacije nije želio da kaže da li od uprave ima informaciju zbog čega kasni isplata zarada i da li će, kako se nezvanično pominje, radnicima u proizvodnji biti smanjena.

– „Zbog krize u državi svi trpimo. Znate da je Vlada odredila da najveća zarada ne može biti veća od 960 eura, ali ja ne mogu da govorim o detaljima dok se ne raščisti stanje u firmi”, rekao je Miško Vukotić. Na pitanje kakvo je stanje i šta treba da se rasčisti, te da li i na koji način radnici trpe zbog toga što menadžeri više ne mogu da primaju i do 10.000 eura mjesečno, Miško Vukotić nije htio da odgovori.

– „Stanje nije alarmantno. Plantaže su dobra firma ali zlobnici hoće da odemo na drugu stranu”, istakao je Vukotić, dodajući da „ako trpe sve državne firme, trpe i radnici”.

Na ponovljeno pitanje kako trpe radnici i šta će preduzeti po tom pitanju. Miško Vukotić je prekinuo telefonski razgovor.

Ni predsjednik Borda direktora Plantaža Veselin Vukotić nije komentarisao stanje u tom preduzeću iako su mu pitanja mejlom proslijeđena prije 10 dana, a u međuvremenu nije odgovarao na pozive.

Prema nezvaničnim informacijama, Verica Maraš je došla u sukob sa Sindikatom i zaposlenima koji je optužuje da je novac sa računa Plantaža prebacivala na račune drugih kompanija. Vijesti su pitale da li su te optužbe tačne i, ako jesu, koje su kompanije u pitanju.

Prema istim informacijama, Vlada se sve više oslanja na Plantaže kao i da uzima svu dobit, ali Maraš ni to nije komentarisala, kao ni pitanje da li je morala po zahtjevu DPS-a ili neke druge partije da finansira minus u državnom budžetu ili političke kampanje. Pitana je i da li je tačno da su ranije podizani krediti kako bi isplaćivali zarade zaposlenima i imaju li Plantaže problema sa naplatom potraživanja i o kolikim iznosima je riječ.

Maraš je sredinom aprila ponovo izabrana za izvršnu direktoricu i na tom mjestu će biti narednih pet godina.

Prihodi od proda je u tri mjeseca pali za 2,5 miliona eura

Izvještaj o poslovanju za prvi kvartal objavljen na sajtu Montenegroberze pokazuje da su već izbubili 1,96 miliona eura što je gori rezultat u odnosu na uporedni period prošle godine, kada je za tri mjeseca ostvarena simbolična dobit od svega 2.012 eura.

Poslovni prihodi za tri mjeseca ove godine iznosili su 4,36 miliona eura i bili su 35,8 odsto manji nego na kraju marta 2012, kada su iznosili 6,8 miliona.

Rashodi za ovaj period su smanjeni sa 6,36 miliona na šest miliona eura ili za oko 5,2 odsto. U njihovoj strukturi i dalje su najdominantniji troškovi zarada zaposlenih koji su iznosili 3,43 miliona eura i bili su za oko 130 hiljada manji nego u istom periodu prošle godine.

Padu prihoda Plantaža najviše je doprinio pad proda je koja je iznosila 1,17 miliona eura, što je za oko 62 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine kada su prihodi iznosili 3,06 miliona.

Prethodnu poslovnu godinu su, prema podacima iz konsolidovanog finasijskog izvještaja, završili sa oko 25 miliona eura ukupnog duga po osnovu kredita i drugih obaveza što je za dva miliona eura više nego 2011. godine.

Ukupni prihodi Plantaža za 2012. godinu su 38,5 miliona eura i bili su 1,15 miliona manji u odnosu na godinu ranije. Poslovni rashodi iznosili su 34,2 miliona i oni su za svega 150 hiljada manji u odnosu na 2011. godinu. Plantaže su ostvarile profit od 3,07 miliona eura i za oko 13 odsto je bolji u odnosu na 2011. godinu. Prema podacima iz bilansa stanja Plantaža, neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina iznosi 3,7 miliona eura, ali istovremeno postoji i stavka neraspoređeni gubitak od 2,7 miliona.

Zalihe se gomilaju

Iz kvartalnih izvještaja koji se nalaze na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti vidi se da je 31. marta ove godine vrijednost zaliha Plantaža procijenjena na 35 miliona eura, što je za četiri miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Prije tri godine, 31. marta 2010, vrijednost zaliha bila je 20 miliona eura što znači da su za tri godine povećane za 15 miliona eura.

ND Vijesti

Podijeli ovaj članak