MONSTAT: Godišnja inflacija 3 odsto

Mjesečna inflacija u maju iznosila +0,2 odsto, dok je godišnja inflacija bila +3,0 odsto. Mjesečna inflacija u maju, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,2 odsto, dok je godišnja inflacija iznosila +3,0 odsto.

Kako je saopštio MONSTAT, najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena povrća i voća; proizvoda za rutinsko održavanje stana; duvana i usluga smještaja.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama: Alkoholna pića i duvan (+2,0%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+1,4%); Hrana i bezalkoholna pića (+1,2%); Hoteli i restorani (+0,8%); Rekreacija i kultura (+0,5%); Zdravlje (+0,2%)

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Pad cijena zabilježen je u grupama: Odjeća i obuća (-4,2%); Komunikacije (-1,4%); Prevoz (-0,4%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,1%); Ostali proizvodi i usluge (-0,1%). Cijene u grupi Obrazovanje su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u maju zabilježene su u grupama: Hrana i bezalkoholna pića (+6,3%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+4,4%); Ostali proizvodi i usluge (+3,1%); Alkoholna pića i duvan (+2,5%); Odjeća i obuća (+2,3%); Komunikacije (+2,0%); Zdravlje (+1,7%); Rekreacija i kultura (+1,1%); Obrazovanje (+0,2%), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Prevoz (-4,4%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1

Podijeli ovaj članak