“Libanske klopke” varaju bankomate u Crnoj Gori

Početak ljetnje turističke sezone dobar je mamac i za dolazak prevaranata iz zemalja Istočne Evrope, koji pomoću posebnih uređaja takozvanih „libanskih klopki” kopiraju PIN kodove sa bankovnih kartica i tako „skidaju” novac klijenata sa bankomata i POS treminala poslovnih banaka.

Upravo zbog straha da će tokom ljeta  doći i do povećanog broja  prevaranata sa ovim uređajima policija je, kako tvrdi, u stalnom kontaktu sa poslovnim bankama, ali i Fraud forumom kako bi se otkrile i spriječile ovakve računarske zloupotrebe.

Policija je krajem maja u Kotoru, ali i prvih dana juna ove godine u Budvi već osujetila pokušaj postavljanja „libanskih klopki” na bankomate dvije banke u tim gradovima na primorju.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

„Službenici Uprave policije su, od početka 2013. godine, registrovali dva slučaja postavljanja skimera na ATM-ovima u Crnoj Gori. „Libanska klopka“, koja je u junu ove godine bila postavljena na jedan ATM u Budvi, je uspješno skinuta, prije nego što su presnimljeni podaci sa kreditnih kartica. Takođe, policijski službenici su, u maju ove godine, osujetili pokušaj stavljanja skimera na jedan ATM u Kotoru”, piše u odgovorima policije.

Kako varaju sa „klopkama”

„Libanske klopke” izmišljene su u svijetu još početkom 80-ih godina ali u Crnoj Gori se takvi uređaji, doduše mnogo bolje verzije, počele da koriste tek u proteklih nekoliko godina.

Unaprijeđena „klopka” sastoji se od djelova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice – takozvanih „skimera” ali i specijalno prerađene fleš memorije čija je funkcija da čuva podatke o karticama. „Libanska klopka” je uvijek iste boje kao i tastatura bankomata ili POS terminala, tako da ih je teško uočiti prilikom podizanja novca.

Kada  vlasnik kartice dođe na bankomat da podigne novac on ubacuje karticu, ali ona ne ulazi u sistem banke već upada u „žabicu” nakon čega sistem kopira podatke sa nje. Vlasnik kartice za to vrijeme čeka da bankomat vrati „progutalu plastiku”, nakon čega mu prilazi prevarant i pita ga za PIN kod kako bi mu pomogao da vrati karticu.

Kopiranje najčešće traje oko pet minuta, a softver „klopke” obično pamti podatke desetak kartica.

Prevaranti imaju i bolje verzije „klopki”, pa samim tim i lakši način rada, uređaje sa „skimovanje” noću postavljaju na bankomate i tako njihovi softveri imaju vremena da kopiraju brojeve kartice ali i PIN kodove, koje kasnije koriste za pravljenje lažne kartice…

„Vijestima” su u policiji pojasnili da su „Libanske klopke“ kod nas najčešće postavljaju na bankomate i veoma rijetko na POS terminale.

„Elektronski sistemi namijenjeni za krađu PIN-a i serijskog broja kreditne kartice, koje kriminogena lica instaliraju najčešće na ATM-ovima, automatski memorišu serijski broj kreditne kartice i PIN-a. Izvršilac krivičnog djela time dolazi u priliku da povlačenjem ovog sistema ili upotrebom podesnih elektronskih uređaja preuzme podatke te kartice, koje unosi u falsifikovanu kreditne karticu koju sam izrađuje ili te podatke prosljeđuje, odnosno prodaje trećem licu, radi njihove zloupotrebe”, pojasnili su u policiji.

Postoje brojne metode otrkivanja

Uprava policije navela je da koristi razne metode kako bi spriječili ova krivična djela, a samim tim i identifikovali prevarante, koji pomoću ove opreme „skidaju” novac klijenata poslovnih banaka u Crnoj Gori.

„Ukoliko se na teritoriji Crne Gore na nekom ATM-u ili POS terminalu poslovnih banaka iskoristi falsifikovana kreditna kartica, banka koja je vlasnik ATM-a ili POS terminala, automatski po saznanju o nelegalnoj transakciji kontaktira nadležnog policijskog službenika u Sektoru kriminalističke policije. Nakon toga, pristupa se rasvjetljavanju događaja, što između ostalog podrazumijeva i izuzimanje video snimka sa ATM ili iz prostorije u kojoj se nalazi POS terminal i prikupljanje relevatnih informacija, u cilju identifikovanja osumnjičenog”, pojasnili su u policiji jedan od načina otkrivanja prevare.

Zbog straha od ovakvih uređaja, za koje se vjeruje da u svijetu godišnje „skinu” 20 miliona dolara, gotovo sve banke kod nas podigle su nivo zaštite od ovakvih „napada” zbog čega je policiji olakšan način otkrivanja osumnjičenih.

U proteklih nekoliko godina u Crnu Goru su uređaji i prevaranti obično dolazili iz Rumunije, Bugarske ili Rusije.

Prošle godine u Budvi je uhapšena grupa Rumuna, koji su na bankomate u Budvi postavljali „libanske sklopke”, a krajem 2011. godine u Podgorici je uhapšen ruski državljanin kada je pokušao falsifikovanim kreditnim karticama da podigne novac sa bankomata Prve banke u Ulici Oktobarske revolucije. Tada je kod njega pronađeno 11 falsifikovanih kreditnih kartica, ali je uspio da iskoristi „skimovane” podatke samo sa tri.

Kako se zaštititi od prevare

Gotovo sve banke u Crnoj Gori klijente savjetuju da dobro čuvaju kartice za elektronsko plaćanje i podizanje novca, a da posebno vode računa oko način čuvanja specijalnog PIN koda.

S obzirom da se „libanska klopka” ne vidi kada je postavljena preko tastature bankomata ili POS terminala klijenti banaka mogu lako da postanu žrtve prevaranata.

Upravo zbog toga se savjetuje klijentima da dobro vode računa o kartici prilikom plaćanja na POS treminalu, te da ako primijete bilo šta čudno na bankomatu odmah da to prijave službenicima banke.

Jedno od ključnih pravila kako se ne bi „upalo” u zamku lopova je da ako se kartica „zaglavi” u bankomatu klijent ne daju nikome svoj PIN kod prije nego dođe neko od ovlašćenih službenika banke.

PIN kodovi se zbog ovakvih prevara ne zapisuju na papiriće, mobilne telefone, ne saopštavaju nepoznatim osobama, ali se i račun mora često provjeravati kako klijenti ne bi postali žrtve prevaranata.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak