El Al i dalje zainteresovan za Montenegro Airlines

Razgovori izraelske kompanije El Al o privatizaciji crnogorskog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa su još uvijek aktuelni. I zainteresovanosti sa izraelske strane ima i razgovori bi trebalo da se nastave, kazao je za Pobjedu ambasador Izraela u Crnoj Gori Josef Levi.

Prema njegovim riječima odnosi dvije zemlje su duboko prijateljski, ali bi ekonomska saradnja mogla i morala biti unaprijeđena. 

Brojne su oblasti u kojima dvije države mogu unaprijediti saradnju, od turizma i poljoprivrede, do građevinarsta.

„Odnosi Crne Gore i Izraela počivaju na uzajamnom poštovanju i prijateljstvu. Odlični politički odnosi su temelj obostrane spremnosti za dalje unapređenje saradnje u oblasti ekonomije. Za to postoje značajne mogućnosti, kako u turizmu, tako i u oblasti saobraćaja, energetike i drugim privrednim granama“, ocijenio je Levi.

Između ostalog Levi je naglasio da su izraelski investitori vrlo zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru.

„Posebno nas interesuju projekti u infrastrukturi i turizmu. Takođe, veoma nam je važno i da crnogorski turisti otkriju Izrael

kao destinaciju za odmor. Zato bi bilo od presudnog značaja da se uvede redovna avio-linija Podgorica – Tel Aviv“, rekao je on.

Dalje je istakao da sa druge strane, Crna Gora može i treba da iskoristi izraelski i know-how u više oblasti, a posebno u segmentu obnovljivih izvora energije, odnosno proizvod-nje solarnih fotonaponskih kolektora.

„Značajan potencijal za saradnju Izraela sa Crnom Gorom postoji i u oblasti vodoprivrede. Tu se mora pomenuti planirani projekat prerade i flaširanja vode za piće“, rekao je ambasador Izraela.

Ambasador Levi je istakao da snažno podržava jačanje ekonomske saradnje Izraela sa Crnom Gorom, nagovještavajući mogućnost da pojedine izraelske hi tech kompanije otvore svoja predstavništva u Podgorici.

„Mnogo je oblasti u kojima možemo sarađivati. Ali ostaje jedno pitanje koje se mora riješiti. U razgovoru sa onim Izraelcima koji su već bili ovdje, bilo poslom ili turistički, zaključak je jedan -svi su oduševljeni. Znači, morate vašu prelijepu zemlju učiniti dostupnom. Ponavljam, za una-pređenje saradnje dvije države je ključno da se uspostavi redovna linija Podgorica- Tel Aviv. To bi dalo snažan impuls razvoju naših odnosa“, rekao je Levi.

Podijeli ovaj članak