Bez rominga u EU od 2014. godine

Evropljani više neće morati da brinu o romingu bez obzira da li se nalaze kod kuće ili u nekoj od 27 zemalja članica.Svi stanovnici Evropske unije od jula 2014. godine plaćaće istu cijenu za utrošene telefonske impulse i prenos podataka na internetu bez obzira da li se nalaze kod kuće ili u nekoj od 27 zemalja članica, piše „Telegraf“.

Odluka za dobro upućene nije iznenađenje s obzirom da je Evropska komisija već duže vrijeme razmatrala ovu mjeru u okviru reformi o telekomunikacijama.

Tako će u praksi biti ukinut roming, a cijena za poruke, pozive i pristup internetu biti snižene prema prijedlogu mjera koje su donijete kako bi se oformilo jedinstveno telekomunikaciono tržište u Evropskoj uniji.

Cijene u romingu od zemlje do zemlje mogu značajno da variraju, što je ponekad korisnicima uvećavalo račune po nekoliko puta iako su telefon koristili uobičajeno.

Odluka o ukidanju rominga odnosi se samo na na evropske korisnike dok će stanovnici Amerike i ostalih zemalja i dalje plaćati roming cijene dok se budu nalazili u Evropi.

Zvaničnici u Evropskoj uniji procjenjuju da će to dovesti do pada prihoda od 2%, ali se čekuje da će u dužem vremenskom periodu korisnike ohrabriti da više koriste svoje mobilne telefone dok se nalaze putovanjima, što će prihod vratiti na nivo prije ukidanja rominga.

Podijeli ovaj članak