Barel nafte ponovo iznad 105 dolara

Cijene nafte na svjetskim tržištima premašile su na kraju sedmice iznos od 105 dolara za barel što je bilo uslovljeno strahom od eskalacije oružanih sukoba u Siriji, kao i daljim padom vrijednosti američkog dolara.

Barelom sirove nafte se na londonskom tržištu prometovalo po cijeni većoj za 32 centa, 105,27 dolara, dok se svega dan ranije tržišna cijena ovog energenta kretala između 102,75 do 104,25 dolara u vrijeme zatvaranja. Cijena nafte na američkom tržištu takođe je uvećana i to za 27 centi, na 96,95 dolara, dok je i dan ranije takođe zabilježen rast i to od čak 81 cent.

Ulagači na tržištima na kraju sedmice bili su na kratko ohrabreni podacima o neočekivano velikom porastu prometa u američkoj maloprodaji tokom maja od 0,6 odsto u odnosu na rast od svega 0,1 odsto koji je zabilježen u aprilu.

Rast cijene nafte bio je uslovljen strahom od moguće eskalacije oružanih sukoba u Siriji nakon što je američki predsjednik Barak Obama po prvi put odobrio isporuku američkog oružja sirijskim pobunjenicima, prenosi Reuters. Ovo se dogodilo i uprkos prognozama Međunarodne agencije za energetiku – IEA da će u narednom periodu cijene padati zbog slabije tražnje i da bi cijena barela trebalo da bude oko 100 dolara.

Cijena nafte dodatno je uvećana i nakon pada vrijednosti američke valute, koji se posljednjeg dana tgovine ove sedmice našao na najnižem nivou u odnosu na najvažnije svjetske valute u posljednja četiri mjeseca. Pad vrijednosti dolara povećava tražnju za naftom, tako što se ovim povećava kupovna moć vlasnika ostalih valuta.

Prema podacima objavljenim na sajtu Organizacije zemaljaizvoznica nafte – OPEC cijena barela referentne korpe nafte proizvedene u njenim članicama na kraju sedmice iznosila je 101,26 dolara i bila je 37 centi viša u odnosu na prethodni dan.

Ukupna situacija odrazila se i na tržište kapitala, pa je došlo do osjetnog pada cijena akcija američkih kompanija, što je uslovilo i pad vrijednosti indeksa. Indeks Dow Jones bio je u padu 0,7 odsto, S&P 500 spustio se za 0,59 posto, a Nasdaq indeks 0,63 odsto.

Promet na berzama i dalje smanjen

Ni ohrabrujući podaci o rastu prometa nijesu bili dovoljni da do zaključivanja trgovine akcijama ohrabre ulagače na smjelije poteze, budući da već tri sedmice zaredom na tržištima vlada strah od mogućnosti da Federalne rezerve uskoro ukinu stimulansne programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u ukunoj vrijednosti od 85 milijardi dolara na mjesečnom nivou, zahvaljujući kojima se od početka godine indeksi održavali na rekordno visokim nivoima. Na ukupnu situaciju dodatno utiče pad trgovine državnim obveznicama kojih je na kraju ove sedmice prometovano oko 5,5 milijardi, dok je dnevni ovogodišnji prosjek 6,39 milijardi.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak