AmCham: Crna Gora mora još da radi da bi privukla nove investitore

Crna Gora, s obzirom na negativni trend globalne ekonomije i neizvjesnost ekonomskog oporavka Evrope, mora uložiti više napora da bi privukla buduće investicije i postigla značajniji ekonomski rast, poručili su iz Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham Montenegro).

“S obzirom da je Crna Gora relativno malo tržište i zbog toga za većinu biznisa nedovoljno privlačno, država bi trebalo bolje da iskoristiti prednosti kako bi postigla konkurentnu prednost u odnosu na druge zemlje, ne samo u regionu, već i širom svijeta”, navodi se u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Oni smatraju da bi država mogla da bude efikasnija nastavljajući da automatizuje administrativne procedure, putem online aplikacija.

“U maloj zemlji, tzv. ‘one stop shops’ i elektronska uprava trebalo bi da postoje svuda. Ove vrste poboljšanja predstavljaju upravo ono čime će se ohrabriti strani investitori da ozbiljnije gledaju na Crnu Goru kao mjesto za svoja ulaganja, ne samo zato što unapređuju efikasnost administracije već zato što poboljšavaju i transparentnost”, smatraju u AmCham-u.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Izvršni direktor komore, Edin Seferović, ocijenio je da će se ”eliminisanjem nepotrebnih procedura i troškova za dobijanje građevinskih dozvola poboljšati uslovi za investitore da izgrade hotele i druge građevine od javnog interesa”.

Ljetnja sezona od tri mjeseca ne privlači investitore

Seferović je poručio da bi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je trenutno u proceduri trebalo da, putem eliminisanja administrativnih građevinskih troškova uključujući troškove komunalija, učini hotele sa 4 i 5 zvjezdica održivijim.

“Sa sadašnjom ljetnjom turističkom sezonom koja traje svega 3 mjeseca, mnogi investitori iz oblasti hotelijerstva jednostavno neće graditi na crnogorskoj obali, jer se trenutno ne isplati graditi objekte po postojećim uslovima. Stoga, vlada i opštine se moraju usaglasiti i učiniti zajednički napor da privuku investitore koji bi izgradili hotele visokih kategorija, kako bi se zaposlilo lokalno stanovništvo i nastavio rast u turizmu. Vjerujemo da je predloženi zakon korak naprijed u tom pravcu”, kaže Seferović.

Hrvatska je, kako je kazao, shvatila da mora smanjiti ulazne troškove kako bi privukla investicije iz oblasti nekretnina, a drastično je smanjila i troškove komunalija koje investitori plaćaju i u toj zemlji se vlasnicima imovine i dalje ne naplaćuje godišnji porez na nepokretnost.

“Međutim, Crna Gora se ne takmiči samo sa susjednim zemljama, već i sa cijelim svijetom kako bi privukla investicije i kreirala privredni sistem koji će promovisati fer konkurenciju. Konkurencija omogućava bolje i efikasnije usluge, kvalitetnije proizvode, kao i bolji sveukupni standard života” dodao je Seferović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak