Mladi u Americi sve manje koriste kreditne kartice

Broj mladih Amerikanaca koji žive bez kreditnih kartica udvostručio se od početka globalne recesije: oko 16 odsto stanovnika SAD između 18 i 29 godina u 2012. nije imalo kreditnu karticu, za razliku od 8 procenata u 2007. godini.

Kao rezultat ovog zanimljivogh trenda, dug po kreditnim karticama smanjio se čak za trećinu u ovoj starosnoj grupi, sa 3.073 dolara na 2.087 po glavi dužnika u periodu 2007-2012.

Mladi su smanjili i svoj ukupan dug po svim osnovama, uključujući i hipotekarne kredite.

S druge strane, veća je potražnja za debitnim, tzv. pripejd karticama, kako građani ne bi padali u iskušenje pretjeranog dugovanja.

Uvođenje CARD zakonskog akta u SAD 2010. godine takođe je doprinijelo promjeni opšte statistike u zemlji. Po njemu građani do 21. godine starosti moraju imati jednog starijeg svjedoka ili dovoljno ostvarenog prihoda kako bi otvorili kreditni račun.

Kada su u pitanju stariji Amerikanci, slika je u potpunosti drugačija: iako su i oni smanjili svoja prosječna dugovanja po kreditnim karticama, sveukupno stanovnici iznad 40 godina starosti danas imaju mnogo više kumulativnog duga nego 2005., prenosi Bif.rs.

Podijeli ovaj članak