Štrajkači beranskog rudnika deseti dan provode u jami

Situacija u u beranskom Rudniku mrkog uglja iz časa u čas postaje sve dramatičnija jer su rudari Novo Kuč, Dejan Đukić, Miomir Rajković, Brano Bašić, Bogdan Todorović i Rade Cimbaljević i juče odbili da izađu iz jame Petnjik, u kojoj su prije devet dana započeli štrajk. Štrajkači traže isplatu sedam plata i povezivanje staža za poslednjih 18 mjeseci, poručujući da će ostati u jami dok ti zahtjevi ne budu ispunjeni. Preostalih 19 radnika štrajkuje u poslovnim prostorijama preduzeća.

Štrajkače najviše boli odnos institucija i činjenica da ministar ekonomije Vladimir Kavarić prilikom razgovora sa pregovaračkim timom nije ni upitao za zdravstveno stanje rudara u jami.

–Vratili smo se iz Podgorice krajnje razočarani. Očekivali smo da će nas državne institucije zaštititi od samovolje vlasnika rudnika, ali smo shvatili da smo bili u zabludi i da smo prepušteni sami sebi. Ministar Kavarić je od nas tražio da rudare izvedemo iz jame i da sačekamo deset dana, dok se traži neko rješenje. Istakao je da rudari mogu da se vrate u jamu ako ne budu zadovoljni postignutim. To je zaista poražavajuća izjava, koja je naišla na žestoku osudu kolega koje štrajkuju u jami. Oni su poručili da neće odustati od zahtjeva ni po cijenu života – kazao je u ime pregovaračkog tima inženjer Ratko Došljak.

On je istako da je stanje u jami alarmantno i da podzemne vode mogu potopiti rudnik.

–Jama se više ne održava, tako da je priliv vode sve veći. Ulazimo u rizičnu fazu, a ako se ovako nastavi, rudnik više nikome neće trebati jer je na pomolu njegovo potapanje – naglasio je Došljak.

Rudari su naveli da im je iz zdravstvenih ustanova saopšteno da im više ne mogu pružati medicinsku pomoć u jami.

–Prethodnih dana ovdje su boravile medicinske ekipe koje su ukazivale pomoć zaposlenima. Međutim, odjednom je odlučeno da to više ne mogu raditi u jami. To nas je dodatno zabrinulo jer se zdravstveno stanje kolega u rudokopu vidno pogoršava – kazao je Došljak.

Rudnik mrkog uglja je u avgustu 2007. kupila grčka kompanija Balkan enerdži, vlasništvo zakupca Svetog Stefana Viktora Restisa, za 1,5 miliona. Grci su tada najavili početak proizvodnje za pola godine, ulaganje 20 miliona u proizvodnju i 100 miliona u izgradnju termobloka snage 110 megavata.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak