Island rekao NE Evropskoj uniji

Island je odustao od ulaska u Evropsku uniju EU. Kako javljaju agencije to je Evropskoj komisiji saopštio islandski ministar spoljnih poslova Gunar Bragi Svenson.

“Ovo je način na koji demokratija djeluje”, kazao je Svenson, navodi EUobserver.

On ističe da su obje stranke koje sačinjavaju novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU, a građani su ih podržali.

File potresen

Štefan File, evropski povjerenik za proširenje, novinarima je rekao da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživio je to, kaže, kao lični udarac.

“Ali, ja sam takođe profesionalac i poštujem bez pitanja i sumnje volju građana i njihovih izabranih predstavnika. Lično vjerujem da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti, i dalje smo tome potpuno predani i želimo završiti taj proces”, kaže File.

Kako narod kaže

Island je pregovore s EU započeo 2010. godine, za vrijeme bivše socijaldemokratske vlade.

Bivša vlast tvrdila je da će ulazak u EU ojačati ekonomsku poziciju Islanda.

Međutim, nova vladu koju čine Nezavisna stranka i Progresivna stranka – partije desnog centra, protive se članstvu Islanda u EU.

Prema anketama, samo 25 posto građana Islanda podržava ulazak u EU. Shodno tome, nova vlada odlučila je da prekine pregovore, iako je Island već zatvorio oko trećine od 33 pregovaračka poglavlja.

Podijeli ovaj članak