Svjetska banka snizila projekciju rasta globalne ekonomije

svjetska banka je snizila procjene rasta globalne ekonomije, zbog recesije u eurozoni i usporavanja rasta pojedinih zemalja u razvoju, javlja hrvatski Biznis. U svom polugodišnjem izvjeptaju Globalni ekonomski izgledi banka procjenjuje da će svjetska ekonomija ove godine porasti 2,2 odsto, što je manje u odnosu na 2,4 odsto koliko je procjenjivala u januaru.

Usporavanje rasta svjetske ekonomije posljedica je, između ostalog, produbljivanja recesije u eurozoni. U prognozama iz januara SB je procjenjivala da će ekonomija eurozone ove godine oslabiti 0,1, dok sada očekuje pad od 0,6 odsto. Banka upozorava i da rast velikih ekonomija u razvoju, koja su podsticala rast globalne privrede posljednjih godina, neće u narednom periodu biti tako snažan kao prije svjetske finansijske krize, pa će se te zemlje morati fokusirati na strukturne reforme kako bi održale visoke stope rasta.

Zbog toga je SB snizila prognoze za te zemlje, koje su već prošle godine rasle najsporijim tempom u posljednjih deset godina. U novim procjenama očekuje rast ekonomija u razvoju za 5,1 odsto, dok je u januaru prognozirala 5,5 odsto.

Prije globalne finansijske kriza 2008. godine, zemlje u razvoju dostizale su u cjelini stope rasta od oko 7,5 odsto, dok je Kina rasla po godišnjoj stopi od deset odsto. U međuvremenu, rast kineske ekonomije značajno je usporen, pa bi ove godine mogao iznositi 7,7 odsto, dok je u januaru SB očekivala rast od 8,4 odsto.

Među rijetkim razvijenim zemljama kojima je SB povećala procjene rasta našle su se SAD i Japan, zahvaljujući izuzetno labavoj monetarnoj politici njihovih centralnih banaka, koje doslovce štampaju svježi, jeftin novac kako bi podstakle rast ekonomije. SB procjenjuje da će ove godine američka ekonomija porasti dva odsto, dok je u januaru očekivala rast od 1,9 odsto. Bruto domaći proizvod Japana mogao bi porasti 1,4 odsto, dok je u januarskim prognozama SB očekivala rast od 0,8 odsto.

SB procjenjuje da će najveće rizike i dalje predstavljati nesigurnost po pitanju eurozone i fiskalne politike u SAD-u, dok bi zemlje u razvoju morale pripaziti na nuspojave od masivne monetarne ekspanzije u razvijenim zemljama, kao što su SAD i Japan.

Podijeli ovaj članak