Elektroprivreda pokrenula kampanju „Podijelimo teret“

Elektroprivreda Crne Gore pokrenula je kampanju „Podijelimo teret“, koja omogućava kupcima iz kategorije domaćinstava da izmire zaostali dug bez obzira na iznos u fiksnim ratama, bez učešća, kamata i isključenja.

Direktor Funkcionalne cjeline snabdijevanje Vladimir Bojičić kazao je na konferenciji za novinare da će kupci iz kategorije domaćinstava koji su 31. maja imali dug za struju izbjeći isključenje ako u naredna tri mjeseca budu redovno plaćali mjesečne fakture, ne uključujući prethodni dug.

– To znači da moraju da izmire majski račun do 30. juna, junski do 31. jula, a julski do kraja avgusta – objasnio je Bojičić, dodajući da će nakon toga steći mogućnost da u septembru potpišu protokol o izmirenju dugovanja u jednakim mjesečnim ratama, koje će iznositi 20 eura bez učešća i daljeg obračuna zatezne kamate na dug.

– Za iznos duga do 500 eura broj mjesečnih rata utvrdiće se tako što će se iznos duga podijeliti sa 20 eura. Kupcima sa dugom većim od 500 eura biće ponuđeno potpisivanje protokola na 25 mjesečnih rata od 20 eura, a nakon isteka istog biće im data mogućnost da potpišu novi protokol za preostali dug – saopštio je Bojičić.

Prema njegovim riječima, kupci koji već imaju potpisane protokole, a njih je oko osam ili devet hiljada, imaće mogućnost da nakon isteka perioda od tri mjeseca, ako budu plaćali protokole, da ih reprogramiraju i od septembra sklope nove.

Bojičić je objasnio da će potrošači koji su trenutno isključeni sa mreže biti uključeni, ukoliko se pridruže akciji na način da do kraja mjeseca plate posljednju fakturu prije isključenja i priključnu taksu od 30 eura, a potom redovno izmiruju samo tekuće račune za maj, jun i jul.

Bojičić je naveo da je trenutno bez napajanja oko 2,5 hiljade potrošača iz kategorije domaćinstva, od čega je 40 odsto na jugu.

On je rekao da oko 120.000 potrošača ili 36 odsto redovno izmiruju fakture, što je povećanje od 20 odsto u odnosu na jun prošle godine.

Dug za struju 190 miliona eura

Bojičić je kazao da potrošača iz kategorija domaćinstava i ostala potrošnja duguju ukupno 190 miliona eura za utrošenu električnu energiju.

– U toj grupi imamo oko 223.000 potrošača iz kategorije domaćinstava i oko 21 hiljadu potrošača iz kategorije ostala potrošnja, tako da se u tih 190 miliona eura, koliko se duguje EPCG, 75 odsto odnosi na dug potrošača iz kategorije domaćinstava – naveo je on.

Najveći prosječan dug imaju domaćinstva u opštini Nikšić, koji iznosi 700 eura, a najmanji potrošači iz Pljevalja i Tivta, 90 odnosno 105 eura.

U ukupna dugovanja prema EPCG nijesu uključeni dugovi za utrošenu struju direktnih potrošača – Kombinata aluminijuma, Željezare i Željeznica Crne Gore.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak