Dojče banka: Kina i Rusija spremne za novi šok

Novi krizni talas mogao bi uskoro ponovo da pogodi svjetsko finansijsko tržište, a najveće izglede da taj šok izdrže bez većih potresa imaju, u grupi zemalja sa brzo rastućim privredama, Kina i Rusija, ocijenjuju ekonomisti Istraživačkog centra njemačke Dojče banke.

Eksperti najveće njemačke komercijalne banke su analizirali mogućnosti 10 brzo rastućih privreda da uspješno odgovore na novu krizu i zaključili da Kina i Rusija, zahvaljujući ogromnim deviznim rezervama i smanjenoj zavisnosti od spoljnog finansiranja, u tome mogu biti najuspješnije, prenosi portal Finmarket.

Ekonomsko pravilo glasi: ukoliko je potreba za spoljnim finansiranjem manja od sto odsto finansijski sistem neke zemlje se nalazi u bezbijednoj zoni, čak iako postoje neki problemi sa platnim bilansom, uz uslov da nivo deviznih rezervi ne bude iznad vrijednosti kratkoročnog spoljnog duga.
Kina ima sada devizne rezerve od približno tri biliona dolara, dok su ruske takođe zamašne iako oko šest puta manje. Obje zemlje osim toga bilježe i suficit u bilansu tekućih plaćanja.

Bitna prednost Kine i Rusije je i u tome, prema ocjeni Dojče banke, što imaju i povoljne kratkoročne spoljne dugove koji su manji od 50 odsto vrijednosti deviznih rezervi te dvije zemlje.

Stručnjaci Dojče banke su, analizirajući situaciju u deset zemalja sa najbržim ekonomskim rastom, došli do zaključka da bi, polazeći od navedenih parametara, novu krizu mogle uspješno da savladaju i Južna Koreja, Poljska i Južna Afrika, dok su pozicije Indije i Indonezije malo oslabile, u razdoblju od pet proteklih godina.

Turska je, međutim, u toj grupi zemalja najugroženija, jer je potrebu za spoljnim finansiranjem uvećala, tokom kriznog razdoblja, na više od sto odsto, zaključuje se u analizi Dojče banke. Tanjugbiz.rs

Podijeli ovaj članak