Umjesto da plate struju, Rusi traže gašenje KAP-a

Menadžeri ruskog CEAC-a, suvlasnika KAP-a, odlučili su da za danas zakažu sjednicu Odbora direktora na kojoj bi se glasalo o odluci da ugase kompaniju, saznaju „Vijesti“ iz tabora Vladinog partnera Olega Deripaske.

Kombinat aluminijuma danas do 14 časova treba da plati 750 hiljada eura za prvi dio ukradene struje evropskoj konekciji, a iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su najavili da će im, ukoliko to ne budu uradili već večeras isključiti struju, a ne u petak kada im ističe rok da pronađu snabdjevača.

Sjednica Borda je trebalo da bude održana 19. juna, ali su ruski menadžeri odlučili da je ubrzaju jer su svjesni da će budućnost KAP-a biti izvjesna samo uz novi ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom kojeg pokušaju da iznude, potvrđeno je juče „Vijestima“ u upravi KAP-a.

Predstavnici CEAC-a su osam puta zakazivali sjednici borda sa ovom tačkom dnevnog reda uz obrazloženje da KAP treba da obustavi proizvodnju jer nema ugovora o snabdijevanju strujom. Vlada je preko svog predstavnika Nebojše Dožića do sada odlagala glasanje očekujući da će biti postignut dogovor sa EPCG o novom ugovoru za KAP. To se, međutim, još nije desilo, a iz EPCG su najavili da će KAP-u obezbjeđivati struju još samo do petka.

Deripaskinim predstavnicima su, prema izvoru “Vijesti”, “dosadili jalovi pregovorima sa državnim činovnicima nakon optužbi da je KAP, a ne CGES, tokom tri mjeseca povlačio nelegalno ili krao struju iz evropske interkonekcije”. Oni su naglasili da nemaju ugovor sa EPCG i CGES-om niti infrastrukturu za krađu struje iz regiona. CGES je saopštavao da je iz Uprave za inspekcijski nadzor zaustavljen njihov cilj da isključe KAP, koji su redovno bezuspješno upozoravali da to sam uradi. To znači da im je narađeno da KAP opstane bez obzira na krađu struje.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić smatraju da je sužen prostor za manevrisanje i za ubiranje političkih poena i da se konačna odluka mora donijeti “koliko danas”.

“Ovo stanje je neprihvatljivo ni za jednu stranu u državi. Sindikat aluminijuma pola godine upozorava do čega može doći u koliko se ne donese odluka koja bi značila dugoročno snabdijevanje KAP-a električnom energijom, nivoom proizvodnje, brojem zaposlenih i opredjeljenjem države da li nam treba aluminijumska industrija ili ne”, istakao je Krivokapić.

Iz CGES-a su saopštili da će ukuliko KAP ne plati večeras “aktivirati automatske zaštitne uređaje” koji će spriječiti dotok struje fabrici.

“Time želimo da izbjegnemo moguće isključenje CGES-a iz interkonekcije, što bi bilo pogubno za interese kompanije i imalo vrlo negativne implikacije na državu Crnu Goru, kao i realan rizik odštetnih zahtjeva prema Crnoj Gori”, upozorili su iz CGES-a.

Iz državne kompanije, kojom upravlja italijanska Terna, navode da su i dalje u toku pregovori između energetskih kompanija i Ministarstva ekonomije i da se traži najbezbolnije rješenje.

Iz Vlade juče nijesu eksplicitno odgovorili na pitanje da li će o trošku građana platiti ovu ratu ako predstavnici KAP-a to ne urade. To se sada nameće kao alternativa da bi se izbjegla dalja međunarodna blamaža i eventualna blokada sistema koja bi prouzrokovala restrikcije.

EPCG kao glavni snabdijevač u svakom trenutku ima mogućnost da u rekordnom roku obezbijedi prvu količinu energije koja treba da se vrati, ali insistira da joj se prvo ta energija plati. Za uplatu prve rate potrebno je 750.000 eura a toliki iznos Vlada treba da uplati KAP-u na ima povraćaja PDV-a. Ukupno plaćanje bi iznosilo oko 3,5 miliona.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su da razmatraju sve opcije u okviru zakonskih mogućnosti.

“CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine”, saopštili su iz Ministarstva, uz napomenu da će “CGES svakako primijeniti sve mehanizme kako bi se izbjegla opcija” koja bi imala za posljedicu sankcije evropskih partnera.

Na pitanje “Vijesti”, po čijem nalogu je CGES nelegalno od 22. februara do 23. maja povlačio struju iz evropske konekcije, postoji li formalna odluku ili zaključak Vlade u vezi sa tim ili je to menadžment CGES-a uradio “na svoju ruku”, iz Ministarstva su odgovorili:

“CGES je redovno obavještavao javnost o svim potezima koje je preduzimao u cilju balansiranja elektroenergetskog sistema, što je javnosti poznato, kako bi se izbjeglo havarijsko i neplansko gašenje Kombinata i, kako su naveli, izbjegla ekološka katastrofa”, istakli su iz Ministarstva.

Neodrživo – cijena tone metala pala na 1.880 dolara

Prodajna cijena skoro svih metala na svjetskim berzama u velikom padu je posljednjih nekoliko dana. Cijena tone aluminijuma u ponedjeljak oštro je pala i zadržala se na prosječnom nivou od oko 1.880 dolara. Ta prosječna cijena metala je nedovoljna za pokriće troškova proizvodnje u Kombinatu i njegovu dalju održivost i daleko od one koju je Vlada navodila u svojim modelima i projekcijama.

Mostarski aluminijumski kombinat nastaviće proizvodnju, uz podršku hrvatske Vlade i Elektroprivrede, iako je postepeno gašenje najavljivano od 17. juna.

Krivokapić: Vlada mora da poštuje Skupštinu da bi imala povjerenje većine

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić saopštio je juče da “Vlada mora poštovati političku volju većine iz parlamenta da bi ona bila održiva”. Komentarišući najavu premijera Đukanovića da izvršna vlast neće uvažiti skupštinske zaključke u vezi sa Kombinatom, Krivokapić je naveo da je ustavno jasno “da izvršna vlast mora poštovati političku većinu u parlamentu, da bi bila Vlada sa povjerenjem”.

Na pitanje da li najava Đukanovića predstavlja “šamar parlamentu ili njemu kao predsjedniku Skupštine”, odgovorio da je on samo jedan od 81 poslanika i da je dio istog glasa. ”Ne doživljam to kao ličnu relaciju, već kao sistemski odnos između Vlade i Skupštine”, rekao je Krivokapić.

Đukanović je poslao dopis Skupštini da će oni raditi po modelu Vlade. Ta opcija predviđa da ruski CEAC izađe iz KAP-a uz isplatu 40 ili 51 milion eura, što su zabranili zaključci parlamenta koje je predložio SNP,a podržao i DPS.

Vlada je prvo tražila da Skupština odluči o KAP-u, a potom negoduju zbog zaključaka koji ne predviđaju da Deripaska ode uz naknadu.

Vujanović: Koaliciju ne može ugroziti Kombinat

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je rješavanje sudbine Kombinata u nadležnosti Vlade, čiji model, kako tvrdi, daje šansu opstanku fabrike, uz uslov da ruski partneri što prije odu.

“Opstanak KAP-a presudan je za budućnost crnogorske ekonomije”,rekao je Vujanović u intervjuu TVCG, uz ocjenu da mimoilaženje DPS-a i SDP-a u vezi sa situacijom u KAP-u ne može ugroziti vladajuću koaliciju i uzrokovati vanredne izbore.

Prema njegovim riječima, Vlada ima model, koji se u značajnom dijelu predstavlja pogrešno. “Ili ćete isplatiti 40 miliona eura, koje ne možete platiti, jer slažem se sa zaključkom Skupštine da ne treba dati nijedan euro iz budžeta, ili ćete dati oko 50 miliona u jednoj dinamici koja će se utvrditi prema cijeni aluminijuma na svjetskom tržištu koje će sve vraćati iz proizvodnje KAP-a”,istakao je Vujanović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak