Triglav: Za isplatu dividende 45,5 miliona eura

U Ljubljani je održana 38. redovna skupština akcionara Zavarovalnice Triglav na kojoj je Uprava akcionarima predstavila rezultate poslovanja u 2012. godini.  Neto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav porastao je u poređenju sa prethodnom godinom za 15 % te je iznosio 50,4 miliona eura. I Triglav grupa (u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje AD) je u prkos zahtjevnoj situaciji na tržištu poslovala uspješno. Neto poslovni rezultat je iznosio 73,2 miliona eura odnosno 54 % više nego 2011. godine. Akcionari su za isplatu dividende namijenili 45,5 miliona eura, što iznosi 2,00 eura bruto po akciji. Skupština akcionara je dala upravi društva i članovima nadzornog odbora razrješnicu za poslovnu godinu 2012. Akcionari su imenovali nove članove nadzornog odbora društva kao predstavnike akcionara. Za revizora su za 2013. godinu imenovali revizorsku kuću Ernst & Young Revizija, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Na 38. redovnoj sjednici skupštine akcionara Zavarovalnice Triglav akcionari su upoznati s Godišnjim izvještajem Zavarovalnice Triglav za 2012. godinu i Godišnjim izvještajem Triglav grupe za 2012. godinu, u koje su uključena mišljenja revizorske kuće. Upoznali su se i sa Godišnjim izvještajem o internoj reviziji za 2012. godinu te sa Izvještajem Nadzornog odbora društva, koji je provjerio Godišnji izvještaj Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe za 2012. godinu i dao mišljenje o Godišnjem izvještaju Službe za internu reviziju Zavarovalnice Triglav o sprovedenoj internoj reviziji za 2012. godinu.

Rast dobiti i kapitala u 2012. godini te planovi za 2013. godinu

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar akcionarima je predstavio poslovanje matičnog društva i Triglav grupe u 2012. godini.

»Triglav grupa i Zavarovalnica Triglav su unatoč teškim privrednim prilikama poslovnu godinu 2012. završile sa višom dobiti nego godinu dana ranije. Neto poslovni rezultat Triglav grupe je iznosio 73,2 miliona eura, što je za 54 % više nego u 2011. godini, dok se neto poslovni rezultat matičnog društva u poređenju s prethodnom godinom povećao za 15 % te je iznosio 50,4 miliona eura«.

Prinos kapitala Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav ponovo se poboljšao. Na nivou Grupe iznosio je 13,8 %, što je za 4,2 procentna poena više nego u 2011. godini, pa je tako prevazišao ciljni očekivani prinos do 2015. godine (12 % prinos kapitala). U matičnom društvu prinos kapitala povećan je za 1,1 procentni poen i dosegao je 10,7 %, pa se time više približio ciljnom očekivanom prinosu no što je to bilo godinu pre toga.    

Triglav grupa je lani fakturisala 936,3 miliona eura premija osiguranja i suosiguranja, što je za 5 % manje nego 2011. godine. Od toga je matično društvo fakturisalo 647,6 miliona eura premije odnosno 7 % manje nego godinu pre toga. Pad fakturisanih premija osiguranja  odraz je brojnih faktora: manje potražnje za nekim proizvodima osiguranja, novi stečaji preduzeća, smanjena kupovna moć stanovništva, veća nezaposlenost, smanjenje obujma kreditiranja od strane banaka, mjere zadržavanja dobrih i vjernih klijenata pomoću novog bonitetnog programa, prilagođavanja cijena konkurenciji te pomoću mjera za poboljšanje bruto-tehničkih rezultata pojedinih vrsta osiguranja kod osiguranja imovine. Dodatne pritiske na premiju su zabelježili zbog sistematske selekcije portfelja, intenzivnog upravljanja bruto-tehničkim rezultatima osiguranja imovine, što je dovelo do poboljšanja kvocijenta šteta.

Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav je akcionarima dao neka objašnjenja u vezi sa društvima Triglav grupe. »U Zavarovalnici Triglav u skladu sa praksom dobrog korporativnog upravljanja redovno pratimo poslovanje svih društava u Grupi. Ako primijetimo odstupanja od planova ili očekivanih poslovnih standarda, usvajamo sve potrebne mjere za zaštitu interesa društva i njegovih dionika. Uz to nastavljamo sa sprovođenjem aktivnosti za daljnji razvitak i jačanje grupe osiguranja u regionu«.

Akcionari su se upoznali sa vrijednošću nekretnina u finansijskim izvještajima društva Gradis IPGI –  u izvještajima Triglav grupe te su nekretnine na dan 31.12.2012, uzevši u obzir reputaciju preduzeća, iskazane s vrijednošću od 16,8 mil EUR.

U prvom tromjesečju 2013. Triglav grupa je zadržala nivo finansijske stabilnosti i ostvarila 22,9 miliona eura dobiti, što predstavlja rast od 29,9 % u odnosu na isti period lani. Neto poslovni rezultat Zavarovalnice Triglav je iznosio 20,0 miliona eura i bio je za 46 % viši nego u istom periodu lani. Do kraja godine Triglav grupa planira 55,2 miliona eura neto dobiti, a bruto poslovni rezultat planiran je u visini od 68,9 miliona eura. Planirana je konsolidirana fakturisana bruto premija osiguranja u visini od 941,1 miliona eura, a kombinovani kvocijent Grupe u visini od 94,7 %. Triglav grupa neprestano mijenja poslovno okruženje, prilagođava ciljeve i usvaja mjere za daljnji razvoj poslovanja.

Za isplatu dividende 45,5 miliona eura

S obzirom na očekivana kretanja adekvatnosti kapitala na području osiguranja imovine i života i s obzirom na ocjenu pokrivenosti bruto-tehničkih rezervi odgovarajućim investicijama, uprava i nadzorni odbor su u skladu sa zacrtanom politikom isplate dividende predložili da se za isplatu dividende namijeni 22,7 miliona eura, što iznosi 1,00 euro bruto po akciji. O preostalom dijelu bilančne dobiti u visini od 74,4 miliona eura akcionari bi odlučivali sljedećih godina. Skupština je prihvatila suprotan prijedlog Slovenske odškodninske družbe (Slovenačko odštetno društvo), koji je predan na samoj skupštini, da se bilančna dobit za 2012. godinu upotrijebi na sljedeći način: za isplatu dividende namjenjuje se 45,5, miliona eura, što iznosi 2,00 eura bruto po akciji, a o upotrebi preostalog dijela bilančne dobiti u visini od 52,7 miliona eura odlučuje se sljedećih godina.

Razrješnica upravi i nadzornom odboru

Skupština akcionara je upravi Zavarovalnice Triglav dala razrješnicu za poslovnu godinu 2012, a isto tako je dala razrješnicu za poslovnu godinu 2012. i nadzornom odboru društva. Za revizora Zavarovalnice Triglav za poslovnu godinu 2013. skupština je imenovala revizorsku kuću Ernest & Young Revizija.

Izmjene u nadzornom odboru društva

Društvo Mali akcionari Slovenije uložilo je na skupštini suprotan prijedlog o opozivu i imenovanju članova nadzornog odbora društva. Akcionari su u skladu s iznesenim suprotnim prijedlogom opozvali svih šest predstavnika akcionara u nadzornom odboru, koji su bili imenovani 14.2.2013. na 37. Skupštini. Na njihova mjesta su za mandatno razdoblje od četiri godine od 12.6.2013. imenovali Rajka Stankovića, dr Maria Gobba, Dubravka Štimca, Gregora Kastelica, Mateja Runjaka i Matiju Blažiča.

Podijeli ovaj članak