OECD: Nezaposlenost u porastu u evrozoni, u padu u SAD

U razvijenim ekonomijama je u aprilu bez posla bilo ukupno 48,5 miliona ljudi, što je za 200.000 više u odnosu na nivo iz marta, saopštila je danas Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Stopa nezaposlenosti u razvijenim privredama mirovala je na osam odsto, dok je u evrozoni porasla za 0,1 odsto na rekordnih 12,2 odsto, navodi OECD, a prenosi agencija Frans pres.

U SAD je, sa druge strane, nezaposlenost pala za 0,1 odsto na 7,5 odsto, dodaje organizacija.

Najnoviji podaci pokazuju da je u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, stopa nezaposlenosti pala ispod nivoa na kom je bila prije finansijske krize prije pet godina. U vrijeme kada svijet čeka na uvjerljive znake snažnog ekonomskog oporavka i brine zbog recesije u Evropi, druga po veličini evropska ekonomija, Francuska, kao i treća, Italija, bilježe rekordne stope nezaposlenosti.

OECD navodi da je od jula 2008, prije najjačeg udara finansijske krize u svijetu, a potom i dužničke u evrozoni, broj nezaposlenih porastao za 13,7 miliona ljudi.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni je sada veća za 1,3 odsto u odnosu na prethodni maksimum iz sredine 1990-ih, a trendovi kretanja stope u zemljama OECD značajno su varirali od početka krize, navodi organizacija.

U maju je u Kanadi i SAD nezaposlenost bila značajno ispod vrhunca iz druge polovine 2009. Stopa nezaposlenosti u Kanadi bila je za 1,4 odsto niža u odnosu na tadašnji maksimum, a u SAD za 2,4 odsto.

U Njemačkoj je nezaposlenost u aprilu iznosila 5,4 odsto, što je za dva odsto niže u odnosu na pretkrizni nivo. Sa druge strane, stopa nezaposlenosti je u nekoliko evropskih zemalja dostigla rekordno visoke nivoe: 11 odsto u Francuskoj, 12 u Italiji, 17,8 u Portugalu, 26,8 u Španiji i 27 u Grčkoj. Stopa nezaposlenosti u cjelokupnoj EU iznosi 11 odsto.

Među zemljama sa niskom stopom nezaposlenosti je Južna Koreja, gdje je nezaposlenost pala za 0,1 na 3,1 odsto u aprilu, zatim Australija sa 5,5 u odnosu na 5,6 odsto iz marta, Austrija, gdje je stopa mirovala na 4,9 odsto, Island sa 5,6 odsto i Holandija sa 6,5 odsto, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak