Venecuela na pragu hiperinflacije

Potrošačke cijene u Venecueli uvećane su u maju na rekordnih 6,2 odsto u poređenju sa prethodnim mjesecom, što znači da toj latinoameričkoj zemlji prijeti hiperinflacija, prenosi Financial Times (FT), pozivajući se na zvanične izvore u Karakasu.

Inflatorna stopa u Venecueli je tokom prvih pet mjeseci ove godine porasla za 19,4 odsto, što je neznatno manje nego u cijeloj minuloj godini, kada je zabilježen porast potrošačkih cijene od 20,1 odsto.

Analitičari američke banke „Goldman Sachs“ navode, u analizi kretanja venecuelanske inflacije, da je inflatorna stopa u toj zemlji porasla na kraju proteklog mjeseca, a mjereno prema godišnjoj osnovi, za visokih 35,2 odsto.

Kako se ističe u analizi, ukoliko neka zemlja ima veći rast potrošačkih cijena od 40 odsto na godišnjoj osnovi, tada se može smatrati da se nalazi u zoni hiperinflacije.

Visok rast inflacije u Venecueli je praćen istovremenim opadanjem privredne aktivnosti, koja je u prvom kvartalu napredovala vrlo skromno – za svega 0,7 odsto.

Ukoliko neka zemlja u dva uzastupna tromjesečja ima negativnu stopu privrednog rasta tada se, prema ekonomskoj teoriji, suočava sa recesijom, a Venecuela je, prema ocjeni američkih ekonomista, sasvim blizu takve situacije, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak