Rusi ne priznaju krađu struje i neće da plate

Direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisejev u direktnim pregovorima sa predstavnikom Vlade u bordu KAP-a Nebojšom Dožićem juče je poručio da ne priznaje, niti želi da plaća krađu struje iz evropske interkonekcije, saznaju “Vijesti” nezvanično iz oba pregovaračka tabora.

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su, međutim, saopštili juče da je primjena kompenzacionog ugovora odložena za srijedu jer “još nije usaglašena komplikovana procedura”. Tako su za neophodne pregovore o tome ko je krao struju vrijednu trenutno na tržištu oko tri miliona eura, sve strane dobile još dva dana. U slučaju da menadžment KAP-a ne kupi do srijede dio potrošene struje iz evropske interkonekcije, Vlada i CGES bi se našli pred svršenim činom i sami bi morali da nađu način da počnu vraćanje pokradene struje. U tom slučaju, trošak bi platili poreski obveznici, odnosno građani.

“Mi ništa nijesmo ukrali”, bio je juče tokom razgovora kategoričan Moisejev, tvrde izvori “Vijesti”.

CGES je za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju te kompanije, povlačio iz evropske interkonekcije od 22. februara do 23. maja nedostajuće količine energije.

Moisejev je predstavniku Vlade napomenuo da su polovinom prošle godine uvažili zahtjev države i Elektroprivrede, prepolovili proizvodnju aluminijuma i potrošnju struje u KAP-u sveli na 84 megavata po času koliko im je država garantovala da se može obezbijediti u Crnoj Gori.

Direktor KAP-a juče se, saznajemo, nije protivio da da uplati 750.000 eura, ali da taj novac usmjeri EPCG za dospjele dugove za struju, a ne za ukradenu. Taj iznos je prvobitno planiran za isplatu otpremnina za 50-ak prekobrojnih radnika bez benificiranog radnog staža u KAP-u.

Iz Vlade i CGES-a su očekivali da će KAP juče platiti 750.000 eura na ime prve rate neophodne za kupovinu struje koja treba da se vrati, ali se to nije desilo. Iz Brisela su zaprijetili da će CGES skinuti sa evropske konekcije, ako KAP ne vrati struju koju je krao, što bi moglo izazvati restrikcije struje u Crnoj Gori na početku turističke sezone i izazvati probleme građanima.

Ruski menadžeri, prema sadašnjoj situaciji, definitivno ne priznaju tromjesečnu krađu struje iz evropske konekcije.

I u CGES-u, koji je tokom tri mjeseca povlačio od evropske intekonekcije svojom infrastrukturom nelegalno energiju za potrebe KAP, sada se “prave Englezi”.

Nije odgovoreno na pitanja “Vijesti“ upućena juče predsjedniku borda Draganu Laketiću šta planiraju da urade, ukoliko menadžment KAP-a do srijede ne uplati prvu ratu (750.000) za kupovinu i povraćaj energije, hoće li CGES dalje rizikovati da degradira integritet kod evropskih partnera, da li će predložiti Vladi da ona kupi taj dio struje ili će to sami uraditi.

“U ovom trenutku ništa novo nemamo reći osim onog što je objavljeno u saopštenju dostavljenom medijima u petak. Osim toga, sačekajmo srijedu kada će sve biti jasnije”, odgovorili su iz CGES-a.

KAP sada duguje za struju EPCG oko 44 miliona, Montenegro bonusu devet i CGES 17 miliona eura.

Član predsjedništva Pozitivne Goran Đurović kazao je da bi zbog ovakvog upozorenja u uređenoj državi Vlada morala podnijeti ostavku jer svojim “činjenjem i nečinjenjem urušava ugled države i kompletan energetski sistem”.

“Sasvim je izvjesno da je vlasnicima KAP-a obećano nešto što je sakriveno od javnosti, a što je glavna kočnica mirnog razlaza sa nepouzdanim menadžmentom”, istakao je Đurović.

Dožić: CEAC pokazao destruktivnost

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić nakon cjelodnevnih pregovora sa ruskim partnerima sinoć je potvrdio da su tri člana CEAC-a u bordu, koji imaju većinu, glasali protiv njegovog predloga da se hitno počne sa uplatom i vraćanjem duga KAP-a evropskoj interkonekciji.

„Nijesu pokazali konstruktivnost, već destruktivnost. Učinićemo sve da se iskoriste sve zakonske mogućnosti i realizuje ova uplata“, rekao je Dožić. Od nedjelje veče predstavnik države u upravi KAP-a traži saglasnost da se direktor Moisejev natjera da počne vraćati dug za struju koju je KAP krao.

Život mimo ugovora košta Crnu Goru

“Formalno nema potpisanog ugovora, ali život se odvija i mimo ugovora. Nadamo se da će uskoro doći i do ugovora koji će formalno pravno regulisati ono što se u međuvremenu događalo”, rekao je premijer Milo Đukanović 26. februara.

KAP nelegalno troši struju od januara, a sada su moguće restrikcije zbog prijetnje da će Crna Gora biti izbačena iz evropske interkonekcije. Najavio je tada da će nelegalno potrošena struja u KAP-u biti plaćena jer “nema besplatnog ručka”, ali nije precizirao ko će to učiniti.

Tužilaštvu zahtjev da ispita garancije KAP-u, Pobjedi…

Skupštinski Odbor za ekonomiju juče je usvojio predlog zaključaka u vezi izvještaja Državne revizorske institucije o garancijama Vlade 2010. i 2011. godine za kredite kompanijama, koje sada uglavnom otplaćuju građani. Najznačajniji dio je da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) prouči izvještaj i shodno svojim ovlašćenjima preduzme odgovarajuće mjere zbog ugrožavanja državnih finansija.

Predviđeno je i saslušanje VDT. Predlog ocjena i stavova sačinili su poslanici SNP-a Aleksandar Damjanović i Srđan Milić i poslanik Pozitivne Mladen Bojanić. Amandman poslanika DF-a Nebojše Medojevića o kontrolnom saslušanju VDT-a postao je sastavni dio zaključaka. Opoziciju je podržao SDP, a protiv su bili poslanici DPS-a i manjinske strane.

Izvještajem DRI je obuhvaćeni su KAP, Željezara, Pobjeda, Željeznička infrastruktura i Željeznički prevoz. Konstatovano je da su one za KAP, Željezaru i Pobjedu date bez detaljnih analize, procjene rizika i mogućih posljedica koje bi aktiviranje garancija imalo po državni budžet. Ukupan iznos za koji je Vlada žirirala, koji je obuhvaćen revizijom, je 214,3 miliona.

Poreski obveznici su platili jedan kredit za KAP od 23,4 miliona, a preostala su još dva od 103 miliona bez kamata. Za Željezaru je plaćeno preko 30 miliona, a Pobjedu do sada 1,7 miliona. U zaključcima Odbor podržava nalaze DRI.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak