Raiffeisen banka otvorila prvu podružnicu u Hong Kongu

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) otvorila je prvu podružnicu u Hong Kongu manje od tri sedmice nakon ostavke izvršnog direktora Herberta Stepica koja je razotkrila podjele oko bančine politike širenja u inostranstvu.

Izvori u banci tvrde da su razmimoilaženja lokalnih austrijskih zajmodavaca s kontrolnim udjelom u banci u pogledu njenog širenja u inostranstvu pomogle ubrzati Stepicev prošlomjesečni odlazak s dužnosti izvršnog direktora zbog istrage o mogućoj kupovini nekretnina u Singapuru putem offshore kompanija, navodi Reuters.

Drugi po veličini zajmodavac u srednjoj i istočnoj Evropi, nakon UniCreditove Bank Austria, imao je predstavništvo u Hong Kongu od 1980., koje od juče ima status podružnice a zapošljava 12 radnika.

“RBI namjerava iskoristiti poziciju Hong Konga, globalnog finansijskog središta, kako bi proširio poslovanje u Aziji i udovoljio sve većoj potražnji klijenata u Austriji, te srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) za finansijskim uslugama u toj regiji. Posebni fokus bit će na klijentima koji planiraju proširiti poslovanje ili otvoriti predstavništvo u Hong Kongu”, stoji u saopštenju, prenosi Bankamagazine.

RBI ima podružnice i u Xiamenu i u Pekingu a od 1998. i u Singapuru.

Podijeli ovaj članak