Odbor dao “zeleno svjetlo” parlamentu za povećanje PDV na 19 odsto

Odbor za ekonomiju finansije i budžet predložiće crnogorskom parlamentu na usvajanje povećanje poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto. Povećanje PDV-a za dva odsto podržali su Demokratska partija socijalista, Socijalistička demokratska partija, Bošnjačka stranka i Klub poslanika Albanskih partija što je većina u odboru, dok su protiv ovog predloga zakona bili predstavnici Demokratskog fronta i SNP. Skupštinski Odbor je nakon šestočasovnog zasijedanja i rasprave o ostalim tačkama dnevnog reda usvojio i Predlog ocjena i stavova u vezi izvještaja Državne revizorske institucije o garancijama Vlade izdatim u 2010. i 2011. godini, koji predviđaju između ostalog i kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca.

Predlog ocjena i stavova podnijeli su poslanici Socijalističke narodne partijeAleksandar Damjanović i Srđan Milić i poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević na sjednici skupštinskog odbora predložio je amandman za održavanje kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca, koji je postao sastavni dio Predloga ocjena i stavova.

Glasovima sedam poslanika za i šest protiv usvojen je i Predlog ocjena i stavova u vezi izvještaja DRI. Odbor će usvojene ocjene i stavove proslijediti nadležnim državnim institucijama.

Najoštrije kritike i protivljenje predloženim amandmanima Vlade za povećanje PDV-a stigle su iz redova opozicije. Lider Demokratskog fronta Nebojša Medojevićistakao je da su u toj partiji protiv povećanja PDV-a jer je ova mjera kako je naveo- dio propale ekonomske politike. “Plaćamo reket onima koji nas pljačkaju. Plaćamo reket CEAK-u od 300 miliona eura”- istakao je Medojević.

Na saslušanje vrhovni državni tužilac: Lider DF-a je na početku sjednice pozvao skupštinski odbor i da hitno zakaže kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca u vezi sa krađom struje iz evropske interkonekcije. Medojević je ponovio da je Crna Gora izložena riziku isključenja sa evropske mreže, što će kako je naveo, proizvesti negativne posljedice po crnogorske građane i dovesti do restrikcija. “Mi u DF-u smatramo da iza svega stoji predsjednik Vlade koji donosi odluke bez učešća Parlamenta. Stekli su se uslovi da se obavi kontrolno saslušanje VDT-a. Treba poslati poruku KAP-u da Crna Gora nije ruska gubernija niti istureno odjeljenje RUSAL-a, kazao je Medojević na odboru.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić saglasan je sa ocjenom Medojevićanapomenuvši da će povećanje PDV-a “biti direktan udar na budžet građana”.

Istog je mišljenja i funkcioner SNP-aSrđan Milić koji je na sjednici odbora glasao protiv povećanja poreza na dodatu vrijednost: “PDV se povećava zbog pogrešne ekonomske politike ove Vlade”- istakao je on.

Poslanik SDP-aDamir Sehovićkazao je da se suštinski radi o “porezu za KAP”. – Iz razloga što četrdesetak miliona eura prihoda koje očekujemo godišnje od povećanja PDV-a je skoro onoliko koliko iznosi dug Elektroprivrede prema budzetu države koji ona ne izmiruje zbog toga što joj KAP ne plaća za struju, a nada se da će u formi kompenzacije na taj naćin riješiti svoj problem- naveo je Šehović. Protivljenje oko povećanja PDV-a čulo se i iz redova Unije Slobodnih sindikata.

– U Uniji smo protiv povećanja PDV-a. – izričit je bio predstavnik sindikata Vukašin Zogović, dodajući da Socijalni savjet nije dobio na razmatranje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost sa amandmanima Vlade, što prema njegovim riječima, znači da nije ispoštovana zakonska procedura.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je, sa druge strane da će se povećanjem poreza na dodatu vrijednost, iako je prema njegovim riječima u pitanju nepopularna mjera, uspostaviti fiskalna održivost i snažniji ekonomski rast. “Smatramo da će to generisati nova radna mjesta i omogućiti finansijsku stabilnost. Ovo će doprinijeti smanjenju dinamike javnog duga što će se pozitivno odraziti fiskalne i makroekonomske prilike- poručio je Žugić. On je dodao da zadržavanje niže stope poreza na osnovne životne namirnice ima za cilj da se zaštiti standard crnogorskih građana. – Ovo je, ja se nadam, jedna od zadnjih nepopularnih mjera u cilju postizanja jače finasijske konsolidacije- zaključio je Žugić.

Odbor je predložio parlamentu na usvajanje i Predlog zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, kojim će se prema riječima ministra finasija, stvoriti normativne pretpostavke za širenje poreske osnovice, popuniti sistemske pravne praznine, te unaprijediti poreski sistem. Zakonom se, pored ostalog, propisuje zabrana obavljanja djelatnosti bez prethodne registracije, kao i obaveza uplate pazara i propisivanje blagajničkog maksimuma. Na skupštinskom odboru za ekonomiju “zeleno svjetlo” dobio je  i Predlog zakona o porezu na promet nepokretnosti.

Podijeli ovaj članak