Nastavljen pad cijena evropskih akcija

Na evropskim su berzama cijene akcija jutros pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da se bliži kraj ere u kojoj su vodeće centralne banke obilno ubrizgavale svježi, jeftin novac na finansijska tržišta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija pao je do 9,30 sati 0,6 odsto, na 1.186 bodova, nakon što je juče oslabio 0,1 odsto. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,5 i 0,6 odsto.

Već sedmicama na tržištima vlada nesigurnost zbog strahovanja da će američki Fed smanjiti podsticajne monetarne programe.

Ulagače je jutros dodatno zabrinula odluka čelnika japanske centralne banke da do daljnjeg monetarna politika ostaje nepromijenjena. Zbog toga su na tržištima izbila nagađanja da se bliži kraj ere jeftinog novca, koji je dugo vrijeme podržavao rast cijena akcija.

„Razočaranje ulagača odlukom japanske centralne banke da monetarna politika ostaje nepromijenjena pokazuje koliko su tržišta postala zavisna o podsticajnim mjerama monetarnih vlasti. Svi se pitaju je li to zaokret u politikama centralnih banaka ili samo njihovo sporo povlačenje s tržišta“, kaže Ioan Smith, strateg.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros pao 1,5 odsto, na 13.317 bodova, nakon što je juče skočio 4,9 odsto. Business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak