Mostarski Aluminij ipak ne gasi proizvodnju

Nakon što je prošle sedmice Aluminij iz Mostara zaprijetio da će ugasiti proizvodnju zbog visoke cijene električne energije koju mu isporučuje HEP, na inicijativu ministra privrede Ivana Vrdoljaka održan je hitan sastanak na kojem je bio i ministar finansija Slavko Linić te čelni ljudi Aluminija, TLM-a i Hrvatske elektroprivrede.

Dogovoreno je da će Aluminij nastaviti proizvodnju i isporuku šibenskom TLM-u, čijih 5000 radnika umnogome zavisi o sirovini iz BiH. Time je Vlada uspjela pomiriti sve strane i osigurati nastavak proizvodnje i radna mjesta u TLM-u, rekao je Vrdoljak.

Napomenuo je da Aluminij danas na tržištu može kupiti struju i jeftiniju nego što je isporučuje Hrvatska elektroprivreda, što znači da i nakon 1. jula, kada povlašteni status Aluminija prestane, neće biti udara na proizvodnju u TLM-u.

Ali ono što je bio naš uslov za bilo kakvu dalju saradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva. Tu je naša industrija, tu su naši zaposleni i to je interes koji želimo očuvati i štititi i mislim da smo se danas oko toga lijepo dogovorili. Znači, nema nikakvih šokova u sljedećem razdoblju po pitanju Aluminija i TLM-a, zaključio je Vrdoljak.

U mostarskom Aluminiju Vlada RH ima 12-postotni vlasnički udio, a proizvodnja šibenskog TLM-a zavisi o metalu kojim se snadbijeva iz te kompanije.

Uprava Aluminija u četvrtak je objavila kako je nadzorni odbor te fabrike odlučio da će 17. juna početi postupno gasiti sve pogone jer su gubitci premašili 104 miliona maraka ili oko 52 miliona eura, a u prva četiri mjeseca zabilježeni su najlošiji rezultati u 30-godišnjoj istoriji te fabrike zbog visoke cijene električne energije.

Podijeli ovaj članak