CGES: Od srijede KAP da počne vraćati struju

Briselski komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema dali su Kombinatu aluminijuma rok do srijede, 12.  juna, da počne da vraća struju koju je nelegalno „povukao“ iz evropske interkonekcije, kazala je Pobjedi portparolka Crnogorskog elektroprenosnog sistema Nada Pavićević.

– Zbog složenosti proračuna, odnosno kompenzacionog programa, ekspertima radne grupe treba još dva dana da ga usaglase, tako da smo dobili novi rok do srijede popodne, odnosno do 14 sati, kada bi KAP trebalo da otkupi i počne sa vraćanjem nelegalno povučene električne energije iz evropske interkonkekcije – kazala je ona.

Nada Pavićević je dodala da se u CGES-u nadaju da Crna Gora neće ostati bez struje.

– Mi se nadamo, ali ne možemo ništa da prejudiciramo prije srijede, da vidimo kako će krenuti KAP – saopštila je portparolka Pavićević.

Briselski komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema su prošle sedmice na dvodnevnom sastanku zaključili da bi KAP trebalo od ponedjeljka da krene sa vraćanjem novousaglašenog kompenzacionog programa, po osnovu neovlašćeno preuzete struje iz interkonekcije.

Iz CGES-a je najavljeno da će, u slučaju da se ne nađe redovni snabdjevač za KAP, biti prinuđeni da nakon 13. juna, do kada traju isporuke Elektroprivrede, isključi Kombinat sa mreže.

U petak je Vlada saopštila da intenzivno radi na usaglašavanju modela za dugoročno snabdijevanje električnom energijom Kombinata aluminijuma, čime bi se izbjeglo isključenje KAP-a sa mreže.

Podijeli ovaj članak