Centralna banka Japana ukazala na ubrzanje japanske privrede

Centralna banka Japana (BoJ) ukazala je danas na ubrzanje treće najveće svjetske ekonomije i odložila proširenje velikog aprilskog stimulativnog programa.

Ovo saopštenje dolazi samo dan nakon što su podaci ukazali na veći od očekivanog rast japanske ekonomije u prvom tromjesečju 2013, prenosi Frans pres.

„Japanska privreda bilježi znakove ubrzanja“, navedeno je u saopštenju centralne banke, u kom se takođe kaže da je kapitalna potrošnja japanskih kompanija prestala da slabi.

U aprilu, novo rukovodstvo BoJ-a, potpomognuto premijerom Sinžom Abeom, obećalo je da će za dvije godine dostići planiranu inflaciju od dva odsto, povećati kupovinu aktiva, uključujući vladinih obveznica i udvostručiti zalihe novca.

Ova ambiciozna zacrtana inflacija ima za cilj da preokrene višegodišnji trend pada cijena koje su ugrozile ličnu potrošnju i poslovne investicije.

Međutim, zakonodavci smatraju da i dalje postoji visok stepen neizvjesnosti zbog dužničkih problema na ključnom izvoznom tržištu Evropi, kao i u pogledu zamajca rasta američke ekonomije. Tanjugbiz.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak