KAP-u dat rok do srijede

Kombinat aluminijuma Podgorica KAP, ipak, neće morati od danas da počne da vraća ukradenu struju. Kako je CdM-u potvrđeno u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu CGES-u rok je prolongiran do srijede do 14 časova, jer još nije usaglašena komplikovana procedura.

Primjena kompenzacionog ugovora, na osnovu kojeg bi Kombinat aluminijuma Podgorica KAP trebalo da počne da vraća nelegalno utrošenu električnu energiju odložena je za srijedu, zbog složenosti proračuna, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

Podsjećamo KAP je danas trebalo da pokrene proces nabavke i vraćanja električne energije koju je prethodnih mjeseci nelegalno trošio iz sistema Evropske interkonekcije.

“Zbog složenosti proračuna, odnosno usaglašavanja kompenzacionog programa, ekspertima radne grupe koju sačinjavaju predstavnici CGES-a, Elektromreže Srbije i švajcarskog operatora Prenosa neophodna su još dva dana, pa smo dobili novi rok do srijede do 14 sati kada bi KAP trebalo da nabavi ili kupi struju i počne da je vraća po novousaglašenom kompenzacionom program”, rekli pojasnili su iz CGES-a.

Iz CGES-a je dalje navedeno su Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO), na dvodnevnom sastanku zaključili da bi trebalo da se krene sa vraćanjem novousaglašenog kompenzacionog programa, po osnovu neovlašćeno preuzete struje iz interkonekcije.

„To podrazumijeva da se neovlašćena energija mora vratiti u sistem Evropske interkonekcije. Po metodologiji za sistemske usluge, koju je odobrila crnogorska Regulatorna agencija za energetiku (RAE), CGES nema pravo da kupi tu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu, odnosno KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine“, istakli su iz CGES-a.

Podsjećamo, proces vraćanja struje trebalo je da počne danas.

Prva rata iznosi 750.000 eura, a kako je saopšteno iz Vlade, KAP ima taj novac obezbijeđen od poreza na dodatu vrijednost.

Bord direktora Kombinata aluminijuma, odnosno njegova tri člana, predstavnika ruske kompanije CEAC, trebalo je danas da odluči da li će KAP platiti za dio ukradene struje od evropske interkonekcije kako bi Crnogorski elektroprenosni sistem CGES mogao da postupi po nalogu iz Brisela.

Predstavnik Vlade Crne Gore u Odboru direktora Kombinata aluminijuma Podgorica KAP Nebojša Dožić kazao je da je  tražio da se svi članovi izjasne o preusmjeravanju 750.000 eura od povraćaja poreza za plaćanje Evropskoj interkonekciji za neovlašćeno korišćenje struje, prenosi cdm.me.

Bord direktora treba da ovlasti izvršnog direktora KAP-a Jurija Moisejeva da tokom dana potpiše nalog za plaćanje prve rate.

Podijeli ovaj članak